fbpx

Lasagne z bakłażana z mięsem mielonym i mozzarellą

by Kucharka w baletkach

Lasagne z bakłażana z mięsem mielonym i mozzarellą to niezwykła potrawa, którą żegnam się Wami na kilka dni. Ale jest tak cudowna, że mam nadzieję, że wynagrodzi moją nieobecność. Lasagne z bakłażana z mięsem mielonym i mozzarellą wychodzi absolutnie przepyszna i aromatyczna, a zastąpienie makaronu plastrami bakłażana sprawia, że jest też bardziej świeżo i oryginalnie. Ja uwielbiam spieczoną mozzarellę (co można zobaczyć na zdjęciu, ale jeśli wolicie tylko lekko podpiec to zamiast wrzucać mozzarellę na początku pieczenia, wrzućcie ją na wierzch dopiero na ostatnie 7-10 minut ;-) A dla wegetarian polecam zastąpienie mięsa mielonego soczewicą czerwoną, bo idealnie tutaj się wpasuje :-)

Lasagne z bakłażana z mięsem mielonym i mozzarellą

Bakłażany:
~ 1 duży bakłażan (ok. 400 g)
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 1-2 łyżki oliwy

Bakłażana kroimy w podłużne długie plastry (powinno wyjść ich ok. 12). Oprószamy je solą i odstawiamy na przynajmniej pół godziny, żeby puściły sok. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Patelnię smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Grillujemy lub smażymy (w zależności od patelni jaką macie ;)) plastry bakłażana z każdej strony, aż zmiękną i się pięknie zarumienią. Trzema z nich wykładamy dno naczynia żaroodpornego.

Nadzienie:
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 250 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, drobiowego)
~ 1 średni pomidor
~ 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka bazylii suszonej
~ 1 łyżeczka oregano
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy

Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy kilka minut i dodajemy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojonego drobniutko pomidora. Dodajemy przecier i zioła. Dokładnie mieszamy.

Połowę masy mięsnej wykładamy na ułożoną wcześniej pierwszą warstwę bakłażanów i przykrywamy drugą warstwą. Następnie wykładamy resztę mięsa i przykrywamy trzecią.

Sos beszamelowy:
~ 1 łyżka masła
~ 1 łyżka mąki
~ 100 ml mleka
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej

Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką. Cały czas mieszając wlewamy mleko. Mieszamy i trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy gałką.

Sos wylewamy na wierzch naszej lasagne.

Wierzch:
~ 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)

Na wierzch naszej lasagne wysypujemy startą mozzarellę i pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach (ew. pieczemy 20 minut bez mozzarelli i posypujemy dopiero mozzarellą i pieczemy kolejne 7-10 minut). Wyjmujemy, porcjujemy i zajadamy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 12 września 2017 - 15:07

Pożegnanie z klasą i w wielkim stylu :)
Suplementuj witaminę D i korzystaj ze słońca, uroków miast, widoków, dobrego jedzenia i czego tam jeszcze sobie zamarzysz ;) Przede wszystkim odpocznij – niech to będzie wyjątkowy i niezapomniany wyjazd :)
Do usłyszenia ;)

Odpowiedz
pinkyyy 12 września 2017 - 15:36

Dziękuję kochana <3 Postaram się wykorzystać te 4 dni najlepiej jak się da :)

Odpowiedz
Ewa 19 września 2017 - 05:34

Muszę koniecznie wypróbować:)

Odpowiedz

Skomentuj

Close