fbpx

Pieczony bakłażan faszerowany soczewicą – łatwy i pyszny sposób na bakłażana

by Kucharka w baletkach

Bakłażan faszerowany soczewicą to zapiekanka, o której będziecie myśleć nocami ;) Generalnie bakłażan to warzywo, które potrzebuje troszkę pomysłu i czasu przygotowania. Jednak, odpowiednio przyrządzony i podany z właściwymi dodatkami, zachwyca mięsistością, aromatycznością i pysznym smakiem.

Choć papryki czerwone są chyba najbardziej popularnymi warzywami do nadziewania, to ja najczęściej właśnie faszeruję bakłażana. Na blogu już możecie znaleźć przepis na bakłażana faszerowanego ciecierzycą i szpinakiem oraz faszerowanego mięsem i pieczarkami.

Dzisiaj mam dla Was kolejną wegetariańską propozycję – pieczony bakłażan faszerowany soczewicą przed Wami. Przyznam szczerze, że ostatnio bardzo często pojawia się u mnie soczewica duszona w pomidorach z ziołami i nie mogę się przemóc, żeby przygotować ją inaczej, bo jest taka pyszna! Czuć w niej pomidory, jest cudownie aromatyczna i świetnie pasuje do mięsistego pieczonego bakłażana.

W wersji wegetariańskiej pieczony bakłażan z soczewicą najlepiej posypać startym parmezanem. Natomiast w wersji wegańskiej postawić na wegański parmezan, który już niestety się nie roztopi, ale nada ciekawego wyrazistego smaczku :)

Drukuj

Pieczony bakłażan faszerowany soczewicą

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 418 kalorii, 22b, 50w, 15t, 10bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan (ok. 400 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suchej soczewicy brązowej lub czerwonej
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • solidna szczypta pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki parmezanu tradycyjnego (lub wegańskiego)

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy.
  2. Bakłażana kroimy wzdłuż, a następnie łyżką wydrążamy wierzch. Każdą połówkę smarujemy w środku 1/2 łyżki oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy troszkę wody lub bulionu (do wysokości ok. 0,5 cm). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 190 stopniach.
  3. W tym czasie na 1 łyżce oliwy podsmażamy posiekaną drobno cebulę i posiekane ząbki czosnku. Po 2-3 minutach dorzucamy soczewicę. Smażymy minutę i dolewamy passatę, zioła oraz soczewicę. Dusimy na średnim ogniu ok. 10 minut. 
  4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy połówki bakłażanów i układamy je z powrotem w naczyniu żaroodpornym.
  5. Pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach. Posypujemy parmezanem i zapiekamy dodatkowe 5 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close