Placki z cukinii i fety to ekspresowe placki w cukinii, które świetnie sprawdzą się na szybki obiad lub na zdrową kolację. Przepis inspirowany jest kuchnią grecką, w której takie placki są na porządku dziennym. Jednak, z pewnością smażone są na większej ilości oliwy, co oczywiście też możecie zrobić.
Ja postawiłam na fit wersję placków z cukinii używając tylko troszkę oliwy do smażenia. Jednak, już nawet taka ilość zapewnia przyjemny oliwny posmak, który świetnie współgra z słoną wyrazistą fetą.
Takie placki z cukinii z fetą są delikatne w smaku, ale właśnie dodatek fety sprawia, że nie są mdłe. Pachną wakacjami w Grecji, świeżością i beztroską. Ja najbardziej lubię je zaserwowane z greckim diem z fety o nazwie tirokafteri (dla mnie fety nigdy za wiele ;)). Jednak, świetnie też pasują do tzatziki. Dla wielu osób pewnie nawet bardziej ;)
Którąkolwiek opcję wybierzecie, placki z cukinii i fety będą smakować cudownie. Same w sobie już są pyszne, sycące, mięciutkie i apetyczne. Zapraszam – ekspresowe wytrawne placki na śniadanie, obiad lub kolację przed Wami :)
Placki z cukinii z fetą

(10 sztuk)
- 400 g cukinii
- 2 jajka
- 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
- 100 g fety
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy do smażenia
- dip czosnkowy/tzatziki/tirokafteri do podania
1.Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odciskamy sok.
2. Do cukinii dodajemy jajka, mąkę i pokrojoną w kostkę fetę. Solimy i pieprzymy (z solą nie przesadzajmy, bo feta już jest słona ;)). Dokładnie wszystko mieszamy.
3. Rozgrzewamy płaską patelnię wysmarowaną oliwą. Łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na patelnię tworząc placki. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu ok. 1-2 minuty. Podajemy z wybranym dipem. Smacznego :)
4 komentarze
Cukinia i feta? To musi być pyszne! :D
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
cukinia + feta – yumi, jakie fajne połączenie :)
Cukinii nie mam bo nie przepadam za tym warzywem, ale placuszki ciekawe ;)
Bardzo lubię to połączenie. Świetne placuszki:)