Makaron z serem to potrawa, której od dziecka zazdrościłam dzieciom z zagranicznych filmów, a w domu raczej u nas królował makaron z jajkiem (z keczupem to mój smak dzieciństwa :D). Kojarzył mi się też bardzo ciężko i tłusto, ale właściwie dopiero ostatnio przejrzałam przepisy i wiedziałam że muszę go zrobić. Żeby było zdrowiej (i nawet smaczniej) dorzuciłam zielone cuda i powstał przesmaczny zapiekany makaron z serem z brokułami. Sos serowy robi się niezwykle łatwo, szybko i przyjemnie, a jest taki dobry, że wykorzystałam go 3 dni pod rząd (dobrze że miałam duże opakowanie cheddara :p). A taka serowa zapiekanka brokułowa idealna będzie na rozgrzanie się w tą jesienną pogodę. sery mają magiczną moc (chociaż może to po prostu kalorie :p). Zapraszam więc na pyszny zapiekany makaron z serem z brokułami :)
Zapiekany makaron z serem z brokułami
(2 porcje)
~ 100-150 g makaronu
~ 300 g różyczek brokuła
~ 1 łyżka masła
~ 1 łyżka mąki (ok. 20 g)
~ 400 ml mleka
~ 2 plastry sera cheddar (40 g)
~ sól, pieprz + solidna szczypta gałki muszkatołowej
~ 1/2 kulki mozzarelli (ok. 50 g)
~ 1-2 plastry sera żółtego (lub cheddara :))
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, a brokuły wrzucamy na 3-4 minuty do wrzątku. Następnie mieszamy razem i wsypujemy do naczynia żaroodpornego.
Masło roztapiamy w rozgrzanym rondelku, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Smażymy ok. 1 minutkę i wlewamy mleko. Mieszamy bardzo dokładnie trzepaczką, żeby pozbyć się grudek i doprowadzamy prawie do wrzenia. W tym momencie dodajemy pokrojony w kosteczkę ser cheddar i trzepaczką dokładnie mieszamy. trzymamy na średnim ogniu mieszając, aż ser się roztopi i powstanie piękny sos. doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie wylewamy na makaron zmieszany z brokułami. Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut.
Po tym czasie na wierzch wysypujemy równomiernie starty ser i mozzarellę. Zapiekamy jeszcze ok. 5-7 minut. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)
2 komentarze
Wygląda przepysznie! :)
pyszna zapiekanka :) uwielbiam takie dania szczególnie jesienią :)