Makaron z serem i truskawkami bez cukru to klasyk, który każdy zna z dzieciństwa.
Fale upałów w lato zresztą zachęcają do jedzenia czegoś lekkiego i sezonowego zarazem. A cóż się lepiej sprawdzi niż chłodnik litewski albo makaron z serem i truskawkami?
Mimo, że w dzieciństwie nie jadłam go nie wiadomo jak często to już chyba zawsze będzie mi się z nim kojarzył. Nawet nie z samym okresem dzieciństwa, ale raczej z beztroską, słonecznym latem i kilogramami truskawek zjadanych w jeden dzień.
Taki makaron robiła nam mama na kolację z truskawek, które jakimś cudem zostały z danego dnia. Myślę, że nawet bardziej robiła z własnej miłości do niego niż z naszej ;)
Makaron z serem i truskawkami w wersji fit
W tamtych czasach nikt nie przejmował się za bardzo cukrem.
Jednak, ja dzisiaj proponuję Wam zrobić makaron z serem i truskawkami z miodem zamiast cukru . Miód bardzo fajnie komponuje się z truskawkami i twarogiem. Całość wychodzi zatem zdrowa i pyszna. I taki obiad robi się tyle ile gotuje się makaron, a jak już macie to nawet mniej ;)
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu (dowolny kształt, ale polecam najbardziej kokardki i świderki; ja od biedy zrobiłam ze spaghetti ;-)
- 200 g twarogu półtłustego
- 300 g truskawek
- 3-4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Nakładamy porcje na talerze.
- Truskawki pozbawiamy szypułek. Miksujemy blenderem na jednolity mus pozostawiając kilka owoców w całości. Twaróg kruszymy widelcem.
- Na makaronie rozkładamy pokruszony twaróg.
- Każdą porcję polewamy łyżką miodu. Nakładamy mus truskawkowy. Na wierzchu polewamy jeszcze miodem jeśli chcecie (ja zazwyczaj jeszcze ok. ½ łyżki daję ;-)). Podajemy. Smacznego :)