Chilli con carne z kawą i czekoladą

Dzisiaj udamy się na małą wycieczkę do słonecznego i ciepłego Meksyku, żeby zajadać przepyszne chilli i tortille. A chilli to naprawdę cudowne danie. Jest bardzo łatwe do przygotowania (choć też czasem okazuje się czasochłonne), ale daje nam duże pole do popisu. Bardzo fajnie pokombinować ze składnikami zachowując bazę, czyli mięso wołowe mielone, fasolę czerwoną, paprykę i kukurydzę (w wersji wegańskiej pomijając to pierwsze ;p) i dodając jakieś składniki od siebie. I podać oczywiście wedle gustu choć wieść niesie, że z awokado, cząstkami limonki,  quesadillami i łyżką kwaśnej śmietany dla łagodzenia smaku :> A dzisiaj mam dla Was wyjątkowe chilli con carne z kawą i czekoladą wyjątkowe. Szczerze powiedziawszy, to było najlepsze chilli, jakie jadłam w życiu, choć ręka mi drżała, kiedy wlewałam w nie kawę i wrzucałam czekoladę :p Ale warto było się przełamać, bo chilli con carne z kawą i czekoladą zapewnia nam meksykańską ucztę, która choć trochę długo się robi to smakiem wynagradza każdą minutę ;) A weganom i wegetarianom polecam pominąć mięso i boczek, bo i bez tego będzie cudowne i aromatyczne :>

Chilli con carne z kawą i czekoladą

~ 1 cebula
~ 1 plaster boczku wędzonego
~ 1-2 papryczki chilli czerwone (pozbawiamy pestek – chyba że chcecie ogień ;p)
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 250 g mięsa mielonego wołowego
~ 1 duża czerwona papryka
~ 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odlaniu zalewy)
~ 1/4 puszki kukurydzy (możecie więcej, ja nie jestem wielką fanką ;))
~ 3 łyżki przecieru pomidorowego
~ 150 ml bulionu warzywnego/wołowego
~ 150 ml kawy
~ 1 duża kostka gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1/2 łyżeczki suszonych liści kolendry (chyba, że macie świeże ;))
~ 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
~ sól, pieprz
~ do podania: awokado, kwaśna śmietana, tortille kukurydziane, quesadille (ja wzięłam tortillę kukurydzianą, porozkładałam na niej żółty ser, przykryłam drugą. Pokroiłam na 4 części i podsmażyłam na patelni, aż stały się chrupiące, a ser się roztopił ;))

Cebulę drobno siekamy i razem z pokrojonym w kosteczkę boczkiem, pokrojonymi w kosteczkę papryczkami i posiekanym drobno czosnkiem podsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy mięso i smażymy ok. 5 minut. Mięso przyprawiamy słodką i wędzoną papryką, kminem, oregano, solą i pieprzem. Wlewamy bulion i kawę. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy przecier i czekoladę. Dokładnie mieszamy i dusimy ok. 1 godziny na średnim ogniu co jakiś czas mieszając lub dolewając wody w razie potrzeby.
Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Dusimy ok. 15-20 minut. Na koniec dodajemy kolendrę i podajemy. Najlepiej z awokado, limonką i tortillami. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Chilli con carne z kawą i czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *