fbpx

Mazurek czekoladowo-kajmakowy, czyli tradycyjny wielkanocny mazurek w wersji czekoladowej

by Kucharka w baletkach

Mazurek czekoladowo-kajmakowy to najbardziej tradycyjny wielkanocny mazurek na blogu. I to zdecydowanie mazurek dla wielbicieli słodkości.

Mamy tutaj połączenie czekolady i kajmaku na maślanym kruchym cieście z dodatkiem prażonych orzechów. Choć brzmi niewinnie, to mazurek, który naprawdę zaspokoi Twoje najśmielsze marzenia o słodyczach. I sprawi, że nie będziesz sięgać po popularne niezdrowe batoniki, bo będzie dużo smaczniejszy od nich.

U mnie w domu ten wielkanocny mazurek z czekoladą i kajmakiem świetnie dopełnił mazurkowy zestaw, który przygotowałam. Co roku pojawia się u nas mazurek jogurtowy z migdałami oraz wegański mazurek z masłem orzechowym i daktylami. Ten pierwszy jest dla mojej mamy, a drugi dla mnie. Jednak, inni też ochoczo korzystają ;)

Poza tymi głównymi punktami programu pojawiają się też dodatkowe mazurki. Czasem są to moje zupełnie nowe pomysły, a czasem już sprawdzone. Bardzo lubimy na przykład mazurek z masłem orzechowym i mleczną czekoladą, który łączy w sobie słony i słodki smak. Pyszny jest również mazurek z nerkowcami.

Szczerze powiedziawszy to chyba kocham wszystkie mazurki. Kocham ich prostotę. Ciasto, słodka masa i orzechy do posypania. Nic więcej nie potrzeba do pełni szczęścia.

Mazurek czekoladowo-kajmakowy to bardzo słodki mazurek

Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami włoskimi w całości

Żeby więc było jeszcze więcej opcji wyboru zapraszam dzisiaj na kolejny przepis na mazurka wielkanocnego. Będzie smakował lepiej niż popularne słodycze, każdy go polubi i można naprawdę pięknie go ozdobić. Ja zazwyczaj uciekam się do prostoty bazując na orzechach, ale można puścić wodze fantazji :)

I jak zaczęłam spisywać przepis to zdałam sobie sprawę, że ten mazurek to najbardziej typowy mazurek na blogu. Moje wielkanocne mazurkowanie zaczęłam od razu od bardziej szalonych mazurków. A przecież podstawowy to po prostu kruche ciasto, kajmak i bakalie. Aż naszła mnie ochota na właśnie taki zwykły, a też pyszny mazurek z kajmakiem…

Mazurek czekoladowo-kajmakowy

Drukuj
Liczba porcji: 16 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 270 kalorii 4 g białka, 34 g węglowodanów, 15 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 120 g masła schłodzonego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka zimnej wody

Wierzch:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2-3 łyżki mleka
  • 100 g wybranych bakalii (ja polecam prażone orzechy włoskie, ale mogą być też płatki migdałowe, całe migdały, orzechy nerkowca, suszona żurawina)

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto:

  1. Schłodzone masło kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Palcami formujemy pisankę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (boki pozostawiamy lekko grubsze). Widelcem tworzymy obwódkę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  3. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Pieczemy ok. 15 minut (do zrumienienia ;)). Wyjmujemy i studzimy.

Wierzch:

  1. Czekoladę łamiemy na mniejsze części i roztapiamy w kąpieli wodnej (wrzucamy do mniejszego rondelka, który ustawiamy nad większym, w którym gotuje się woda. Pozwalamy gorącej parze podgrzać mniejszy rondelek i mieszamy roztapiajacą się czekoladę, aż będzie płynna). Odstawiamy na kilka minut.
  2. Do miski wrzucamy kajmak. Dodajemy mleko i czekoladę 2-3 porcjami energicznie mieszając (można też zrobić to blenderem).
  3. Masę wykładamy równomiernie na wierzch ciasta.
  4. Na wierzchu układamy ulubione bakalie. U mnie były to prażone orzechy włoskie.
  5. Odstawiamy na 2 godziny. Podajemy. Smacznego :)

Mazurek czekoladowo-kajmakowy kawałek w dłoni

coś na dokładkę?

1 komentarz

Paulina 5 kwietnia 2023 - 10:30

Kolejna pyszność w kategorii mazurków! To moje ulubione ciasto wielkanocne. <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close