Obiecany przepyszny, zdrowy i słodziutki wegański mazurek orzechowy z daktylami i płatkami migdałów przed Wami. Szczerze powiedziawszy nie planowałam zdrowych wypieków na święta, ale narodził się taki pomysł w głowie i musiałam go zrobić i poszedł cały w 5 godzin. Myślę, że to wystarczająca rekomendacja, bo moja rodzina naprawdę za bardzo się nie przejmuje czy zdrowe czy niezdrowe czy z cukrem czy bez, ma być smaczne. A ten mazurek to po prostu magia. Intensywna nuta masła orzechowego, kruchutki spód, słodki daktylowy karmel i prażone płatki migdałowe. Same dobroci w jednym cieście. Wegański mazurek orzechowy z daktylami i płatkami migdałowym to mazurek, który od teraz zagości u nas w stałym menu, bo jest po prostu cudowny. Zapraszam serdecznie, pamiętajcie, że zdrowych wypieków nigdy za dość, więc taki nadprogramowy mazurek na pewno nie zaszkodzi :> I życzę oczywiście wesołych spokojnych świąt w gronie rodzinnym, odpocznijcie sobie pięknie :*
Wegański mazurek orzechowy z daktylami i płatkami migdałów

Spód:
~ 100 g masła orzechowego gładkiego
~ 2 łyżki syropu klonowego
~ 3-4 łyżki mleka roślinnego
~ 50 g mąki pszennej
~ 1/2 łyżeczki sody
~ szczypta soli
Masło orzechowy mieszamy energicznie z syropem klonowym i mlekiem. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Wyrabiamy na ciasto, a następnie wrzucamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy na płaski placek w kształcie elipsy z lekko grubszymi bokami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Wierzch:
~ 100 g daktyli suszonych
~ 2 łyżki masła orzechowego gładkiego (ok. 50 g)
~ 2-3 łyżki płatków migdałowych (ok. 30 g)
Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i trzymamy na średnim ogniu mieszając, aby się ładnie zarumieniły (nie przesadzajcie z siłą ognia, bo mogą się wtedy przypalić ;)). Gdy zrobią się lekko brązowe zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Daktyle wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dokładnie odlewamy wodę i odciskamy.
Daktyle miksujemy blenderem z masłem orzechowym na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na wierzch podpieczonego spodu. Posypujemy płatkami migdałów i odstawiamy na przynajmniej 2 godzinki (żeby kruche ciasto lekko zmiękło). Smacznego :)

7 komentarzy
Mazurek genialnie wygląda :) Ja wczoraj mimo uprzedzeń i sprzeciwów Mamy upiekłam wegańską babkę cytrynowo-kakaową plus kilka babeczek i teraz moi rodzice są nimi zachwyceni… jeszcze nie próbowali bo wczoraj Wielki Piątek a babka czeka na Wielkanoc ale chwalili wygląd, aromat :) No i proszę – udany wypiek nie musi mieć w sobie produkty odzwierzęce :) Twój mazurek z pewnością również by ich zachwycił ;)
Chciałabym złożyć Tobie serdeczne i szczere życzenia spokojnych, radosnych, ciepłych Świąt pełnych miłości :) A lany poniedziałek? Nie wiem, czy byś chciala aby był lany – niech będzie Twój wymarzony tak jak całe Święte :*
jejciu! wygląda idealnie! :)
Zapraszam do mnie :)
Nie lubię mazurków, ale ten kusi :D Wesołego Alleluja!
wspaniale wyszedł Ci ten mazurek :) ja w tym roku robiłam czekoladowego na spodzie orzechowym :)
Hej:) Czy orientujesz się ile może poleżeć taki mazurek? Czy u Was leży zawsze tylko 5 godzin? ;) Bo chciałam zrobić z wyprzedzeniem i się zastanawiam czy poleży parę dni…
Zależy ile innych mazurków na stole ;) Ale spokojnie może poleżeć dłużej – nie w lodówce myślę, że 2 dni spokojnie, w lodówce nawet do 5. Można też zamrozić :)
Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Trochę zmodyfikowałam przepis, używając mąki pełnoziarnistej orkiszowej i dwa razy więcej daktyli do masy. Reszta bez zmian. Samo ciasto jest bardzo dobre, planuję zrobić z niego ciasteczka. Bardzo dziękuję.