fbpx

Najłatwiejsza focaccia bez wyrabiania, czylu idealna focaccia na imprezy i jako przekąska sylwestrowa

by Kucharka w baletkach

Najłatwiejsza focaccia bez wyrabiania to to przepis na imprezy, który każdy powinien znać.

Odkąd odkryłam taką metodę robienia focacci, zawsze robię ją w ten sposób. A robię ją na prawie każde spotkanie ze znajomymi, bo to wręcz idealna przekąska na ciepło. I zawsze wywołuje wielką radość, kiedy nagle wjeżdża na stół.

Ekspresowa focaccia jest mało pracochłonna,. Jednak, trzeba pamiętać, żeby wstawić ją dzień przed i żeby wyjąć ją z lodówki odpowiednio wcześniej.

Metoda, która się ją przyrządza jest znana pod angielską nazwą overnight no knead focaccia. Podstawą tutaj jest więc ciasto bez zagniatania. To ciasto, poniekąd, zastąpione jest powolną fermentacją, która sprawia, że nabiera odpowiedniej konsystencji. Stąd też ciasto musi być przechowywane w lodówce na czas fermentacji, żeby faktycznie był to proces powolny.

Najłatwiejsza focaccia bez wyrabiania to idealna przekąska na imprezy i nie tylko

Najłatwiejsza focaccia bez wyrabiania z dodatkiem passaty i sera

Taka focaccia świetnie sprawdzi się jako przekąska sylwestrowa. Choć smaczna jest już bez dodatków, to ja proponuję zrobić ją w wersji z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Syci jeszcze bardziej i wygląda bardziej kusząco.

Oczywiście, możesz kombinować z dodatkami jak sobie życzysz. Ja już robiłam ją z pesto i pomidorkami, oliwkami, dynią czy ajwarem i fetą. Polecam jednak nie przekombinować. Siła tutaj tkwi w prostocie, a już sam sos, ser i to obłędne puszyste ciasto oraz chrupiący wierzch robią robotę.

Zapraszam – najłatwiejsza focaccia bez wyrabiania jako przekąska sylwestrowa lub imprezowa poleca się na wiele okazji.

Najłatwiejsza focaccia bez wyrabiania

Drukuj
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 237 kalorii 8B, 40W, 5T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Focaccia:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdzy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki:

  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 125 g sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE

Focaccia:

  1. Do miski wrzucamy mąkę oraz drożdże. Mieszamy dokładnie do połączenia.
  2. Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto łyżką. Będzie kleiste, ale to nic.
  3. Dolewamy oliwę fo miski i delikatnie obtaczamy ciasto w oliwie.
  4. Przykrywamy ściereczka lub pokrywką, wkładamy do lodówki i zostawiamy tam na minimum 8 godzin, a najlepiej 24.
  5. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wrzucamy na dużą blaszkę z papierem do pieczenia i rozciągamy na prostokąt. Odstawiamy na 1,5-3 godziny żeby wyrosła.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
  7. Najpierw podpiekamy foccacię 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

Wykończenie:

  1. Podpieczoną focccię smarujemy passatą, posypujemy oregano bazylią i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Posypujemy startą mozzarellą.
  2. Focaccię wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dodatkowe 5-7 minut.
  3. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i kroimy. Smacznego :)

Najłatwiejsza focaccia bez wyrabiania jest wyrośnięta
Najłatwiejsza focaccia bez wyrabiania kawałek w dłoni

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close