fbpx

Najlepsza zdrowa domowa pełnoziarnista pizza z pieczarkami i serem – idealna na weekend

by Kucharka w baletkach

Bardzo nie lubię stwierdzenia, że zdrowe jedzenie nie może być smaczne. Zdaję sobie sprawę, że za tym mitem stoi wiele przeokropnych zdrowych przepisów, które zepsuły reputację zdrowemu jedzeniu, ale prawda jest taka, że jest i pyszne zdrowe jedzenie, i niezdrowe też, ale jest też niedobre niezdrowe jedzenie i niedobre zdrowe. A najlepsza domowa pełnoziarnista pizza z pieczarkami i serem pokazuje, że można spokojnie łączyć zdrowe ze smacznym i nie trzeba katować się suchym kurczakiem i sałatą bez dressingu, żeby jeść zdrowo. Tutaj mamy przepyszne ciasto uginające się od pysznego pomidorowego sosu z dużą ilością ciągnącego się sera żółtego i mozzarelli, a cała pizza smakuje tak dobrze, że nie można jej nie lubić. U mnie taka pyszna pełnoziarnista pizza z pieczarkami i serem zawsze ląduje obok rukoli, która dodaje jej nieco charakteru, ale jeżeli gotujecie albo nie jesteście fanami udziwnień (jak to określają w moim domu, choć chyba się już przyzwyczaili ;)), to sama w sobie czy podana po polsku z keczupem i sosem czosnkowym smakuje super. Zapraszam :) 

Najlepsza zdrowa domowa pełnoziarnista pizza z pieczarkami i serem

(2 duże porcje lub 4 mniejsze)

Ciasto:
~ 30 g świeżych drożdży
~ 150 ml ciepłej wody
~ 1/4 łyżeczki cukru
~ 1 łyżka oliwy
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 260 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Mąkę mieszamy z solą.

Drożdże umieszczamy w wodzie. Dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy energicznie do połączenia i odstawiamy, aż pojawi się delikatna pianka na wierzchu.

Następnie zaczyn wlewamy do reszty mąki, dodajemy oliwę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:
~ 1 cebula posiekana
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 400 g passaty pomidorowej
~ 1 łyżka oliwy
~ 1 łyżka suszonego oregano
~ 1 łyżka suszonej bazylii
~ sól, pieprz

Cebulę podsmażamy na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy passatę i dusimy na ogniu, aż się zagotuje i lekko zredukuje. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

Jeżeli wolicie możecie zrobić sos ze świeżych pomidorów. Użycie passaty jednak bardzo oszczędza czasu i wysiłku ;)

Wierzch:
~ 300-400 g ładnych białych pieczarek
~ 1 średnia cebula
~ 4 plastry sera żółtego (ok. 80 g)
~ 1 kulki mozzarelli (ok. 125 g)
~ do podania: świeża rukola, pomidorki koktajlowe, sosy

Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w pióra, ser żółty ścieramy, a mozzarellę kroimy w cienkie plastry.

Piekarnik rozgrzewamy do 225-250 stopni.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności od liczby sztuk, którą chcecie uzyskać). Każdą rozgniatamy na płaski placek i układamy na blaszkach wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie mieści się 1 na raz, ewentualnie 2 mniejsze ;-)).

Każdy placek smarujemy obficie sosem pomidorowym. Układamy na nich 1/4 mozzarelli pokrojonej na plasterki. Wykładamy pieczarki i cebulę. Podpiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut.

Po tym czasie rozkładamy resztę mozzarelli i starty ser żółty. Pieczemy dodatkowe 7 minut.

Wyjmujemy i podajemy posypane rukolą. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close