fbpx

Wegańska zupa z fasolki szparagowej zielonej z koperkiem – sezonowa i pyszna

by Kucharka w baletkach

Moja mama bardzo często gotowała zupy, ale z uwagi na niezwykle wybredne podniebienia moich braci, z czasem zaczęła ograniczać się do tylko 5 z nich, które bardzo szybko mi się znudziły. Na studiach, kiedy zaczęłam już sama gotować i rozwijać bloga, zakochałam się w zupach typu krem (jak sezonowy i pyszny najprostszy krem dyniowy <3) i tradycyjne zupy poszły zupełnie w odstawkę. Ale po ostatniej wegańskiej zupie grochowej, zatęskniłam jakoś za tradycyjnymi zupami i ostatnio powstała przepyszna sezonowa wegańska zupa z fasolki szparagowej zielonej z koperkiem. Mamy tutaj pyszną fasolkę szparagową, kawałeczki marchewki dodające lekkiej słodyczy i koperek nadający świeżości, a to wszystko zabielone jest lekko mlekiem kokosowym, który nadaje całości fajną nutkę. A to tego wegańska zupa z fasolki szparagowej zielonej z koperkiem jest naprawdę łatwa, zdrowa i sycąca, więc bardzo polecam :)

Wegańska zupa z fasolki szparagowej zielonej z koperkiem

(3-4 porcje)

~ 500 g fasolki szparagowej zielonej
~ 1 cebula średnia
~ 1 ząbek czosnku
~ 1 średnia marchewka
~ 1 mała pietruszka
~ 3-4 ziemniaki (ok. 400 g)
~ 2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki może być)
~ 2 listki laurowe
~ 2 ziela angielskie
~ 1/2 pęczka koperku posiekanego
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki kurkumy lub przyprawy curry (można więcej, jeżeli chcecie ładny żółty kolor ;-))
~ 1-2 łyżki oleju
~ 1 szklanka mleka kokosowego (ok. 200 ml)

Od fasolki odcinamy twarde końcówki i kroimy w mniejsze części. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę.

Na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy 2-3 minuty, aż cebula się lekko zarumieni. Wrzucamy pokrojone warzywa oprócz fasolki. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy bulion.. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 15 minut, po czym dosypujemy fasolkę i gotujemy dodatkowe 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy listki laurowe i ziele. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą lub curry. Dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy posiekany koperek i podajemy. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close