Korzenne wegańskie ciasto daktylowe z kremem dyniowo-czekoladowym – pięknie wyrośnięte, puszyste i bez cukru

Dynia hokkaido to mój dyniowy ulubieniec, który jem kilogramami w sezonie i potrafię w dwa dni sama rozprawić się z 1,5 kg dynią i nawet specjalnie nie muszę się starać. Zazwyczaj ląduje u mnie w pysznym najprostszym kremie dyniowym albo w dyniowych gofrach, ale ostatnio postanowiłam zarazić miłością do dyni moich rodziców i przygotowałam przecudowne mocno korzenne wegańskie ciasto daktylowe z kremem dyniowo-czekoladowym. Ciasto jest puszyste, sycące, z wyraźną nutą cynamonu, a krem czekoladowy na wierzchu dodaje słodyczy i pokazuje, że dynia z czekoladą to naprawdę pyszny duet. A poza tym, że korzenne wegańskie ciasto daktylowe z kremem czekoladowym jest super proste, to jest też naprawdę szybkie do zrobienia i nie potrzebujecie nawet miksera, żeby je zrobić. Dla mojej mamy największym zaskoczeniem było to, że jest bez jajek i tak pięknie wyrosło. Bardzo polecam :-)

Korzenne wegańskie ciasto daktylowe z kremem dyniowo-czekoladowym

(tortownica o średnicy 22 cm)

Ciasto:
~ 150 g daktyli suszonych
~ 2 bardzo dojrzałe banany
~ 150 g puree dyniowego (lub ok. 200 g surowej dyni, którą należy upiec w 200 stopniach do miękkości)
~ 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 50 ml syropu klonowego (lub 3 łyżki ksylitolu / erytrolu)
~ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
~ 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy wodę i wrzucamy do miski blendera, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Daktyle miksujemy blenderem z obranymi i pokrojonymi w kawałki banany i puree dyniowym (lub upieczoną dynią).

Do masy dyktylowo-dyniowej dodajemy mąkę, syrop klonowy, proszek, sodę, cynamon i 100 ml wody. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy się przepiekło, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Krem dyniowo-czekoladowy:
~ 150 g puree dyniowego (lub ok. 200 g surowej dyni, którą należy upiec w 200 stopniach do miękkości i zmiksować na puree)
~ 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady wegańskiej

Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do puree dyniowego i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia.

Krem rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu upieczonego ciasta i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *