Naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą

Nie wiem, jak to możliwe, że nie pojawiły się jeszcze tutaj moje ukochane naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą, ale czym prędzej nadrabiam zaległości! A piątki to wręcz idealny dzień na naleśniki (dobra, każdy dzień jest idealnym dniem na naleśniki :p), bo są bardzo szybkie, a wiadomo, że w piątki ma się dość wszystkiego i wolimy się raczej zrelaksować z najbliższymi niż poświęcać dużo czasu na pichcenie. I choć ciasto naleśnikowe można oczywiście zrobić w wersji klasycznej pszennej czy też pełnoziarnistej, ryżowej, kasztanowej itd. to polecam Wam bardzo mocną naleśniki gryczane, bo akurat tutaj cudownie komponują się ze szpinakiem i fetą. Ten duet zresztą jest chyba większości znany, ale owinięty w gryczane naleśniki nabiera ciekawego charakteru. Zapraszam na cudne naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą (oczywiście ilość szpinaku można zmniejszyć, ale ja uwielbiam, kiedy jest go najwięcej na świecie <3).

Naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą

(4-5 sztuk)

Naleśniki gryczane:
~ 100-120 g mąki gryczanej
~ 1 jajko
~ 3/4 szklanki wody
~ szczypta soli

Mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko, solimy i dolewamy wodę. Mieszamy energicznie trzepaczką i odstawiamy na 10 minut. Jeżeli ciasto jest za gęste dolewamy troszkę wody. Na rozgrzanej patelni smażymy 4-5 dużych cienkich naleśników.

Nadzienie:
~ 400 g mrożonego szpinaku (najlepiej wyjąć kilka godzin przed – wtedy o wiele szybciej pójdzie ;))
~ 150 g fety
~ 1 cebula
~ sól, pieprz
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej
~ 1 łyżka oliwy lub oleju

Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie lub oleju, aż się zeszkli. Dodajemy szpinak i smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut (jeżeli wrzucacie częściowo jeszcze zamrożony poczekajcie, aż się rozmrozi na patelni i dopiero od tego momentu liczcie 5 minut ;)).

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką (nie przesadzajcie z solą, bo feta jest już dość słona ;)). Dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę, delikatnie mieszamy i wyłączamy ogień. Nadzienie dzielimy na usmażone naleśniki i składamy wedle uznania. Wrzucamy jeszcze na chwilkę na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej smażyliśmy naleśniki z trzymamy ok. 1 minuty z każdej strony na średnim ogniu, żeby zrobiły się fajnie chrupiące. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *