Naleśniki owsiane z ricottą i borówkami to jedno z moich ukochanych śniadań w sierpniu. Mamy wtedy sezon na borówki i jagody, który uwielbiam. Kiedyś z mamą zbierałyśmy jagody własnoręcznie korzystając z dobrodziejstw pobliskiego lasu. Odkąd mieszkam jednak w stolicy, nie znalazłam jeszcze jagodowego zakątka, więc dużo częściej skłaniam sie ku bardziej dostępnym borówkom.
Muszę przyznać, że generalnie naleśniki to potrawa, którą mogłabym jeść codziennie. Stąd chyba moja szalona fascynacja Manekinem, czyli popularną naleśnikarnią, która serwuje naleśniki wytrawne, słodkie i krem grzybowy w chlebie.
Najczęściej naleśniki jem na wytrawnie i są to zazwyczaj naleśniki gryczane ze szpinakiem. W sierpniu jednak korzystam z sezonowych borówek i przygotowuję przepyszne naleśniki owsiane z ricottą i borówkami.
Naleśniki owsiane z ricottą i borówkami idealne na koniec lata
Do zrobienia naleśników można użyć oczywiście zwykłej mąki owsianej jeśli taką macie. Ja jednak zmieliłam płatki i też gładko poszło, więc nie trzeba szukać jej po sklepach ;) Pamiętajcie tylko, żeby bardzo dokładnie je zmielić.
Natomiast samo połączenie borówek, ricotty i cynamonu to zdecydowanie jedno z lepszych borówkowych, które jadłam. Zresztą borówki same w sobie już jest przepyszne. Nie udało mi się więc jeszcze przetestować wszystkich połączeń ;)
Tutaj ricotta idealnie pasuje. Jest kremowa, delikatna i idealnie komponuje się ze słodkimi lekko cierpkimi borówkami. Śniadanie idealne – zapraszam na cudowne naleśniki z płatków owsianych z ricottą i borówkami :)
SKŁADNIKI
Naleśniki owsiane:
- 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju
Nadzienie:
- 200 g ricotty
- 250 g borówek
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki owsiane:
- Płatki owsiane bardzo dokładnie mielimy na mąkę (ja to zrobiłam blenderem).
- Dodajemy jajko i wodę lub mleko i dokładnie miksujemy. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja odstawiłam na noc ;)).
- Mieszamy dokładnie i smażymy 4 naleśniki na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni.
Nadzienie:
- Na każdym naleśniku rozsmarowujemy ricottę zostawiając troszkę na wierzch. Posypujemy małą garstką borówek i zawijamy. Układamy na talerzach.
- Wierzch smarujemy resztą ricotty, posypujemy całość resztą borówek i cynamonem. Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)
2 komentarze
Wieki nei jałam ;P
Wieki już nie jadłam naleśników :) Z takimi dodatkami muszą smakować wybornie!