Wczoraj fasolka to dzisiaj bób, bo z niepokojem zauważyłam, że powoli go coraz mniej na targu, a jeszcze tyle pomysłów do wypróbowania! Dzisiaj mam dla Was oryginalne jego wykorzystanie i przygotowanie z niego pasty – hummus z bobem się kłania :) Połączenie ciecierzycy i bobu to już cudowny duet, a dodatek tahiny zapewnia orientalną nutę i zupełnie nowy smak. I hummus z bobem jest jeszcze bardziej sycący niż tradycyjny, co też bardzo wygodne, kiedy robimy sobie kanapki na wynos :) Zapraszam – pyszny hummus z bobem zaprasza :)
Hummus z bobem

~ 150 g bobu
~ 100 g suchej ciecierzycy (ok. 1 puszka)
~ 2 ząbki czosnku
~ 3 duże łyżki tahini
~ solidna szczypta soli
~ 2-3 łyżki zimnej wody
~ ew. sok z 1/2 cytryny
~ oliwa do podania
Ciecierzycę zalewamy na noc wodą, a następnego dnia gotujemy do miękkości i studzimy.
Bób gotujemy ok. 10 minut do miękkości i studzimy.
Obrany bób (młodego nie trzeba odbierać ;)), ciecierzycę, tahini, sól, posiekane ząbki czosnku i 2 łyżki wody miksujemy razem blenderem do dokładnego połączenia. Do smaku możemy dodać sok z cytryny i ponownie miksujemy (ja pominęłam, ale i tak był pyszny). Przekładamy do miseczki i podajemy na kanapki lub jako dip. Smacznego :)
1 komentarz
Hummusu z bobem nie jadłam :) Musze spróbować, bo to jedne z moich ulubionych strączków! Solo mi szkodzą, ale może tutaj będzie ok :)