Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą

Gdybym miałam wybrać jedną potrawę, którą miałabym jeść do końca życia byłyby to naleśniki ze szpinakiem. Dla mnie na wytrawnie to zawsze i wszędzie najlepsze zestawienie – czy z kurczakiem, czy z serem czy z tofu, szpinak w naleśnikach musi być. A że mamy idealnie środek tygodnia, więc myślę, że przyda się przepis na w miarę szybki i nieskomplikowany obiad. A cóż może być lepszego od naleśników w tym wypadku? Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą robią się szybko i bezproblemowo, smakują nieziemsko i są super sycące. Idealny obiad albo ciepła kolacja, szczególnie teraz, kiedy targi zielenią się od szpinaku <3 Polecam serdecznie :-)

Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą

(4 naleśniki – 2 porcje)

Naleśniki pełnoziarniste:
100 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki wody
~ 1/2 szklanki mleka

Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy mąkę, wodę, mleko, a następnie energicznie mieszamy do połączenia. Rozgrzewamy dobrze patelnię, w razie potrzeby lekko ją natłuszczamy i smażymy cztery naleśniki (czasem wychodzi jeszcze taki mały piąty z tej porcji – na użytek własny ;-)).

Nadzienie:
~ 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g)
~ 400 g świeżego szpinaku
~ 1 mała czerwona papryka
~ 1 kulka mozzarelli (ok. 100-125 g)
~ sól, pieprz
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części. Doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie jeszcze czosnkiem granulowanym), układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20-25 minut.

Szpinak dusimy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dusimy, aż papryka zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy delikatnie.

Farsz nakładamy na usmażone naleśniki. Układamy na nim kawałki kurczaka i zwijamy naleśnika wedle upodobań. Wrzucamy jeszcze na chwilkę na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy nasze naleśniki, żeby mozzarella w środku się roztopiła. Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *