Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą to naleśniki, który polubi każdy.
Gdybym miałam wybrać jedną potrawę, którą miałabym jeść do końca życia byłyby to naleśniki ze szpinakiem. Dla mnie na wytrawnie to zawsze i wszędzie najlepsze zestawienie. Czy to z kurczakiem, serem czy tofu, szpinak w naleśnikach musi być.
Najczęściej pojawiają się u mnie naleśniki ze szpinakiem i fetą. Jednak, również często skłaniam się ku delikatniejszej wersji naleśników ze szpinakiem i ricottą.
Z uwagi na to, że mamy idealnie środek tygodnia, myślę, że przyda się przepis na w miarę szybki i nieskomplikowany obiad. I cóż może być lepszego od naleśników w tym wypadku?
W dzieciństwie mama zawsze nam serwowała naleśniki na słodko. Jednak, na studiach odkryłam, że dużo większy potencjał mają wytrawne naleśniki. Zaczęłam je serwować sobie regularnie na obiady i kolacje.
Naleśniki bowiem to też świetny sposób na tani obiad. Mając na uwadze moją wtedy jeszcze studencką kieszeń, był to naprawdę istotny aspekt ;) Jednak, miłość do naleśników wytrawnych została ze mną i po studiach.
Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą robią się szybko i bezproblemowo. Smakują nieziemsko i są super sycące. Idealny obiad albo ciepła kolacja, szczególnie teraz, kiedy targi zielenią się od szpinaku. Polecam serdecznie :)

SKŁADNIKI
Naleśniki pełnoziarniste:
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
Nadzienie:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 g)
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 mała czerwona papryka
- 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
- sól, pieprz
- solidna szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki:
- Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy mąkę, wodę, mleko, a następnie energicznie mieszamy do połączenia.
- Rozgrzewamy dobrze patelnię, w razie potrzeby lekko ją natłuszczamy i smażymy cztery naleśniki (czasem wychodzi jeszcze taki mały piąty z tej porcji - na użytek własny ;)).
Nadzienie:
- Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części. Doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie jeszcze czosnkiem granulowanym), układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20-25 minut.
- Szpinak dusimy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dusimy, aż papryka zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy delikatnie.
- Farsz nakładamy na usmażone naleśniki. Układamy na nim kawałki kurczaka i zwijamy naleśnika wedle upodobań. Wrzucamy jeszcze na chwilkę na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy nasze naleśniki, żeby mozzarella w środku się roztopiła. Podajemy. Smacznego :-)


1 komentarz
Proste połączenie, które będzie smakować :)