fbpx

Gofry owsiane z cukinią z twarożkiem i borówkami – zdrowe i dietetyczne

by Kucharka w baletkach

Gofry owsiane z cukinią z twarożkiem i borówkami to jedno z moich ulubionych śniadań.

Z czym najbardziej kojarzą Wam się gofry? Mi zawsze kojarzyły się z morzem, wakacjami i bitą śmietaną ściekającą po dłoniach. Wiadomo przecież, że ciężko było zjeść całego wielkiego gofra, żeby śmietana nie zaczęła delikatnie się rozpływać ;)

Takie gofry mają smak lata, beztroski i pięknych wspomnień. Ja dzisiaj jednak mam dla Was gofry w wersji śniadaniowej. Nie będzie smakowała tak samo jak te z pięknych wakacyjnych dni. Jednak, z pewnością bardzo umili poranek czy inną część dnia. Gofry owsiane z cukinią z twarożkiem i borówkami przed Wami.

Gofry owsiane z cukinią z twarożkiem i borówkami na pyszne zdrowe śniadanie

Gofry owsiane z cukinią z borówkami i twarożkiem

Na blogu zresztą znajdziecie wiele przepisów na fit gofry, jak na przykład fit gofry twarogowe. Jednak, jeszcze więcej znajdziecie w moim e-booku Gofrowe Love, do zakupu którego serdecznie zachęcam :)

Ja odkąd kupiłam gofrownicę, nie pamiętam dnia bez gofrów. Wymyślam, tworzę, ale też powracam do takich cudownych klasyków, które uwielbiam.

Choć cukinia może tu wielu osobom nie pasować, to zapewniam, że pasuje idealnie. Nie czuć jej bardzo, ale dodaje objętości i jej delikatny smak fajnie pasuje z jabłkiem i cynamonem. Bardzo polecam i zapraszam :)

Gofry owsiane z cukinią z twarożkiem i borówkami

Drukuj
Liczba porcji: 1 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 385 kalorii 24b, 47w, 14t, 4bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 mały kawałek cukinii (ok. 100 g)
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki twarogu półtłustego (ok. 60 g)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 100 g borówek
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy z wody.
  2. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, bardzo dokładnie odciskamy z soku.
  3. Cukinię mieszamy z płatkami i jajkiem.
  4. Masę wykładamy do bardzo dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy. Smażymy ok. 5-8 minut delikatnie otwierając i sprawdzając czy już są gotowe.
  5. Przed podaniem smarujemy twarogiem zmieszanym z jogurtem, posypujemy borówkami i cynamonem. Smacznego :)
Gofry owsiane z cukinią z borówkami i twarożkiem z góry

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close