Gofry owsiane z cukinią z twarożkiem i borówkami – zdrowe i dietetyczne

Z czym najbardziej kojarzą Wam się gofry? Mi zawsze z morzem, wakacjami i bitą śmietaną ściekającą po dłoniach, bo ciężko było zjeść całego wielkiego gofra, żeby śmietana nie zaczęła delikatnie się rozpływać. Takie gofry mają smak lata, beztroski i pięknych wspomnień. Ja dzisiaj jednak mam dla Was gofry w wersji śniadaniowej, która co prawda nie będzie smakowała tak samo jak te z pięknych wakacyjnych dni, ale z pewnością bardzo umili poranek czy inną część dnia. Gofry owsiane z cukinią z twarożkiem i borówkami przed Wami. W Warszawie, gdzie mieszkam na co dzień, nie mam gofrownicy (ani miejsca, żeby ją przechowywać, więc nie mogę nawet jej kupić :() i kiedy tylko jestem w domu rodzinnym w Toruniu korzystam każdego dnia albo kilka razy dziennie. Ostatniego razu gofry były ze mną codziennie, raz słodkie, raz wytrawne, raz dietetyczne, raz nie tak bardzo, ale zawsze pyszne. Gofry na śniadanie to naprawdę świetna sprawa. A gofry owsiane z cukinią z twarożkiem i borówkami tym bardziej ;-)

Gofry owsiane z cukinią z twarożkiem i borówkami

(1 porcja)

~ 3-4 łyżki płatków owsianych
~ 1 mały kawałek cukinii (ok. 100 g)
~ 1 jajko
~ 1/4 kostki twarogu półtłustego (ok. 60 g)
~ 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
~ 100 g borówek
~ szczypta cynamonu

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy z wody.

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, bardzo dokładnie odciskamy z soku. Mieszamy dokładnie z płatkami i jajkiem. Następnie masę wykładamy do bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy. Smażymy ok. 5-8 minut delikatnie otwierając i sprawdzając czy już są gotowe. Przed podaniem smarujemy twarogiem zmieszanym z jogurtem, posypujemy borówkami i cynamonem. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *