Wegański omlet z tofu

Środek tygodnia, więc przepisy na szybko są w cenie, a dzisiaj właśnie taki dla Was mam. Tym razem proponuję Wam bardzo prosty i szybki wegański omlet z tofu bez jajek. Wymyśliłam go sobie w weekend, bo miałam ochotę na tofu w oryginalnej postaci i udało mi się wyczarować coś naprawdę pysznego, co naprawdę smakuje jak prawdziwy omlet! Czarna sól daje lekko jajeczny posmak, dodatek mąki z ciecierzycy pięknie wszystko spaja, a z pomocą kurkumy zapewnia nam piękny żółty kolor. Więc można powiedzieć, że to trochę taki omlet z tofu bez jajek, a myślę, że niektórzy mogliby się nabrać :> Ja zdecydowałam się na nadzienie z pomidorów i awokado, ale oczywiście swój omlet możecie nadziać wedle uznania :>

Wegański omlet z tofu

(1 porcja)

~ 1 kostka tofu naturalnego (ok. 180 g)
~ 1 łyżka mąki z ciecierzycy (ok. 20 g)
~ 1/4 łyżeczki czarnej soli
~ 1/4 łyżeczki kurkumy
~ 1/4 łyżeczki przyprawy warzywnej
~ solidna szczypta pieprzy
~ do podania suszone pomidory i awokado (lub wedle Waszych gustów ;))

Tofu dokładnie rozgniatamy widelcem i mieszamy z mąką. Doprawiamy i dokładnie mieszamy lekko dociskając, żeby dobrze się spoiło. Następnie wykładamy na rozgrzaną patelnię formując omlet. Ogień zmniejszamy na średni i smażymy ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie ostrożnie zsuwamy na talerz i ponownie wrzucamy z drugiej strony na patelnię. Smażymy jeszcze ok. 2-3 minuty. Wykładamy na talerz, nadziewamy dodatkami i podajemy. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Wegański omlet z tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *