Parmigiana z selera to idealny przepis na małe odczarowanie selera.
Mam wrażenie, że seler korzeniowy to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Często poza wrzuceniem go do bulionu trochę się nie ma na niego pomysłu.
Okazuje się jednak, że jest to nie tylko pyszne warzywo, które jest dostępne przez cały rok. Seler korzeniowy to również afrodyzjak. Idealnie więc nadaje się na Walentynki lub inną romantyczną okazję. Dodatkowo, w selerze występuje naturalnie smak umami, czyli piąty wymiar smaku.
Parmigiana z selera, czyli seler zapiekany w sosie pomidorowym z mozzarellą i parmezanem
Parmigiana z selera została zainspirowana włoską zapiekanką z bakłażanów o nazwie parmigiana di melanzane.
Wersja z selerem okazała się równie smaczna. Dla mnie to taka zimowa zapiekanka idealna na czas, kiedy nie mamy zbyt dużego wyboru warzyw.
Ta zapiekanka z selera jest bardzo pomidorowa i serowa. Te dwie nutki bardzo fajnie komponują się z umamiczną wyraźną nutką selera. Sam seler dodatkowo pod wpływem gotowania pozbywa się goryczy i nabiera lekkiej słodkości. Pyszna zapiekanka, która na pewno umili jesienne oraz zimowe wieczory. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 1 duży seler (ok. 500 g)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
- 5-6 łyżek startego parmezanu (ok. 40 g)
- 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Seler obieramy i kroimy na połowę ( na mniejsze nie warto, bo potem chcemy uzyskać duże plasterki ;)). Gotujemy go w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut, aż zmięknie.
- Lekko studzimy i kroimy na 0,5-cm plastry.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Cebulę drobno siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na rozgrzanej oliwie na średniej patelni. Gdy cebula się zeszkli dodajemy puszkę pomidorów i smażymy 3-4 minuty mieszając.
- Po tym czasie dodajemy zioła, sól, pieprz i przecier. Dokładnie mieszamy.
- 1/3 sosu rozsmarowujemy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nim układamy połowę plastrów selera i kolejne 1/3 sosu. Wysypujemy połowę startej mozzarelli i połowę parmezanu. Układamy resztę plastrów selera i resztę sosu.
- Posypujemy na wierzchu resztą mozzarelli i parmezanu.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 25-30 minut. Smacznego :)
5 komentarzy
Tak na dobrą sprawę to taka lasagne z selera xD
Zwał jak zwał – taki przypieczony w pomidorach seler jest bardzo smaczny :)
Haha no w sumie :p ale parmigiana mnie zainspirowała, i ładniej brzmi :p
Pyszna zapiekanka :)
Już pare razy widziałam podobny przepis. Muszę w końcu spróbować, bo wygląda smakowicie ;)
właśnie mi się zawsze wszyscy dziwili, że mogę jeść seler naciowy pod każdą postacią :D A to pasztet, a to surówka, a to konserwowy i wszelakie inne :) teraz za to odczuwam baaardzooo jego brak, gdyż nie jest dostępny w sprzedaży :(