Pęczotto z indykiem, porem i pieczarkami

Zanim całkowicie opanuje nas świąteczna gorączka musimy jeszcze jakoś przebrnąć przez ten tydzień, więc pomyślałam, że to jeszcze dobra okazja na podzielenie się przepysznym zdrowym daniem jednopatelniowym, które możecie wykorzystać jeszcze w tym tygodnia do obiadu na wynos. Pęczotto to danie, z którym naprawdę poradzi sobie każdy, a że nie jest tak wyrafinowane jak jego włoski brat, czyli risotto, to ciężko zrobić coś nie tak. Przygotowanie jest bezproblemowe, a mnie jakoś nawet realskuje, kiedy tam sobie mieszam w tej patelni kaszę i warzywa. Ja dzisiaj proponuję Wam sycące pęczotto z indykiem, porem i pieczarkami, które przygotujecie w 30 minut! Por i pieczarki tworzą naprawdę udane smaczne połączenie, które bardzo fajnie pasuje do delikatnego indyka. Bardzo delikatne danie, ale jednocześnie ma w sobie ten fajny smaczek, który sprawia, że nie jest ani trochę mdłe i jedna miseczka to zdecydowanie za mało. Zapraszam serdecznie i obiecuję, że następny wpis będzie już świąteczny ;-)

Pęczotto z indykiem, porem i pieczarkami 

(2 porcje)

~ 1-2 ząbki czosnku
~ ok. 10 cm kawałek pora
~ 250 g piersi z indyka
~ 300 g pieczarek
~ 200 g kaszy pęczak
~ 3-4 łyżki parmezanu (ok. 30 g)
~ 2 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (z kostki może być ;))
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka tymianku suszonego
~ posiekany szczypiorek
~ 1-2 łyżki masła klarowanego

Przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojony w półksiężyce por podsmażamy na maśle klarowanym na dość głębokiej dużej rozgrzanej patelni. Po ok. 2-3 minutach, gdy por lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z indyka, przyprawiamy sola, pieprzem oraz tymiankiem i smażymy ok. 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Wrzucamy kaszę oraz wlewamy bulion. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. 

Po tym czasie sprawdzamy czy kasza wchłonęła już bulion i czy jest miękka. Jeśli tak dodajemy starty parmezan i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy. Smacznego ;-)

W połowie (po ok. 10 minutach) dodajemy pokrojone w kostkę papryki i cukinię. Mieszamy i dalej dusimy. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Gdy już pęczak wchłonie bulion, a warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt/śmietany oraz pokrojony drobno ser. Mieszamy dobrze, żeby ser się rozpuścił. Solimy i pieprzymy. Podajemy od razu. Smacznego :)

 

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *