Pieczona dynia z owsianką z jabłkami

Święta świętami, ale śniadania też muszą być pyszne. A ja ostatnio wpadłam na śniadanie wyjątkowe, którego prawie na pewno jeszcze nie jedliście – pieczona dynia z owsianką z jabłkami zaprasza. Przyznam szczerze, że miałam troszkę problem z nazewnictwem, bo już sama nie wiem czy prym tu wiedzie owsianka czy sama dynia, więc żeby było sprawiedliwie – tutaj pierwsza w tytule figuruje dynia, a na Instagramie owsianka. A i tak najważniejsze jest, że ich połączenie to coś najprzecudowniejszego na świecie <3 Pieczona dynia hokkaido jest mięsista, mięciutka, lekko słodka, z taką jakby nutką karmelu, a owsianka smakująca jabłkami z nutką cynamonu idealnie do niej pasuje. Więc jeżeli jeszcze nie macie dyni hokkaido pod ręką to koniecznie zajrzyjcie do sklepu i róbcie to cudeńko na weekendowe śniadanie, bo jest  po prostu piękne i przepyszne!

Pieczona dynia z owsianką z jabłkami

(1 porcja)

~  gruby plaster dołu dyni hokkaido (ok. 200 g)
~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ 1/4 szklanki wody gorącej
~ 1 małe jabłko (ok. 120-150 g)
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ ew. 1 łyżeczka syropu klonowego jeśli lubicie bardzo słodkie
~ jogurt i masło orzechowe do podania

Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na 5-10 minut. Dodajemy jabłko obrane i pokrojone w kostkę oraz cynamon. Mieszamy dokładnie.

Od dyni hokkaido odcinamy dół i wydrążamy łyżką tworząc małą miseczkę. Wypełniamy ja owsianką, przekładamy na małą blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i podajemy z jogurtem. Smacznego :-)

=
Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *