Kurczak w sosie dyniowym z masłem orzechowym z brokułami to sezonowa wersja mojego ukochanego kurczaka z brokułami w sosie z masła orzechowego.
Jednak, dodatek dyni nie tylko nadaje całości jesiennego charakteru, ale też innej konsystencji i smaku. Sos robi się bardziej kleisty i gęsty. Cudownie otula kawałki kurczaka i brokułu. I świetnie do nich pasuje.
Kurczak w sosie dyniowym z masłem orzechowym z brokułami – w wersji wegańskiej zamiast kurczaka tofu

Dodatkowo, mamy tutaj masło orzechowe, który nadaje cudownie orzechowej nutki. Jeżeli jeszcze nie robiliście sosu z dodatkiem masła orzechowego to koniecznie to nadróbcie. Ja najczęściej używam go do tego dania. Uwielbiam też orzechową zupę z tofu i fasolką szparagową. Jednak, największą fanką tej zupy jest moja mama, której ją gotuję za każdym razem, kiedy jestem w domu.
Jeżeli chcemy zrobić wersję roślinną, zamieńmy po prostu kurczaka na tofu. Będzie równie pysznie i bez mięsa. Ja częściej skłaniam się ku wersji z kurczakiem, bo bardzo lubi ją tez mój chłopak, a ja nie mam miliona naczyń i patelni do zmywania. Zapraszam – przepyszny kurczak w sosie dyniowym z masłem orzechowym przed Wami :)

SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 250-300 g)
- 180 g puree dyniowego (z ok. 200 g dyni surowej; najlepiej z dyni hokkaido)
- 1/2 główki brokułu (ok. 250 g)
- 2 duże łyżki masła orzechowego (ok. 50 g łącznie)
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
- do podania: ugotowany ryż, makaron ryżowy lub kasza
PRZYGOTOWANIE
- Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 6-7 minut we wrzątku. Odstawiamy.
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a mięso kroimy na paski i doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
- Cebulę i ząbki czosnku podsmażamy na oleju lub maśle, aż cebula się lekko zarumieni. Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy kilka minut mieszając, aż mięso dojdzie.
- Dodajemy puree razem z 1/2 szklanki wody i mieszamy. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy 2-3 minuty. Dorzucamy brokuły i mieszamy.
- Do szklanki dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, ostrą paprykę i 3-4 łyżki ciepłej wody. Mieszamy dokładnie, aż masło połączy się z resztą tworząc sos. Wlewamy go do reszty i mieszamy, aż sos rozjedzie się po całości i lekko zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej wody i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
- Podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą. Smacznego :)

2 komentarze
Ojeju, jakie pyszne!! – piszę to znad talerza. :) Nie dałam co prawda brokuła, bo za nim nie przepadam i zastanawiam się czym by go można zastąpić (może kalafiorem?), ale i tak cudo!!
Mega się cieszę, że smakuje! Też uwielbiam ten przepis :) kalafior jak najbardziej będzie tutaj pasował, idealnie jakby zamiast go ugotować to go upiec :)