fbpx

Pełnoziarniste placki na kefirze z borówkami – delikatne fit placki na kefirze

by Kucharka w baletkach

Pełnoziarniste placki na kefirze z borówkami to najbardziej delikatne placki, które zjecie w życiu. Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanka kefiru. Jednak, odkąd zrobiłam chłodnik z botwinki, dostrzegłam potencjał kefiru i postanowiłam wykorzystać go w plackach.

I tak właśnie powstały te delikatne fit placki na kefirze z borówkami, które zdominowały ostatnio moje śniadania. I drugie śniadania też ;)

Placki na kefirze podane z twarożkiem i borówkami

Pełnoziarniste placki na kefirze są bardzo delikatne, mięciutkie i lekko słodkie. Bardzo polecam podać je z twarożkiem i właśnie borówkami, bo w takiej wersji smakują idealnie. Oczywiście, możecie użyć ulubionych miękkich owoców, ale borówki tutaj zdecydowanie pasują najlepiej.

Co więcej, te ekspresowe placki na kefirze są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zatem zjeść je na śniadanie na ciepło prosto z patelni. Jednak, równie dobrze będą smakować zapakowane do pudełka i zjedzone w pracy czy na pikniku. Ja uwielbiam brać je na wynos i w ten sposób umilić sobie początek dnia pracy ;)

Często też skłaniam się ostatnio ku bananowej prostej wersji, jak bezglutenowe placki bananowe na kefirze. Jednak, ta z borówkami dużo bardziej nadaje się na sezon borówkowy :)

Pełnoziarniste placki na kefirze z borówkami

Drukuj
Liczba porcji: 2 (10 placków) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 355 kalorii 15b, 60w, 8t, 6bł (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g kefiru (ok. 1/2 opakowania)
  • 2 duże dojrzałe banany (ok. 260 g miąższu)
  • 2 jajka
  • ok. 70 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • solidna szczypta cynamonu
  • do podania: świeże borówki lub inne miękkie owoce, jogurt lub twarożek, syrop klonowy, masło orzechowe

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski blendera wrzucamy obranego i pokrojonego w plastry banana, kefir, jajka, mąkę i proszek. Miksujemy do dokładnego połączenia.
  2. Dodajemy cynamon i mieszamy.
  3. Patelnię do naleśników rozgrzewamy (w razie natłuszczamy wacikiem namoczonym w oleju). Gdy się dobrze rozgrzeje zmniejszamy ogień na średni. Łyżką wykładamy porcje ciasta na patelnię (ciasto będzie dość płynne, nie przejmujcie się tym ;-)). Każdy placek to ok. 2 łyżki ciasta. Smażymy z każdej strony ok. 1-2 minuty uważając przy przewracaniu (są bardzo delikatne).
  4. Układamy porcje na talerzach. Podajemy z jogurtem lub twarożkiem, borówkami lub innymi owocami i masłem orzechowym lub syropem klonowym. Smacznego :-)
Placki na kefirze podane z twarożkiem i borówkami

coś na dokładkę?

1 komentarz

maria 17 lipca 2019 - 12:59

Idealne śniadanko :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close