Bezglutenowe placki bananowe na kefirze – ekspresowe, delikatne i idealne do miękkich owoców

Bezglutenowe placki bananowe na kefirze to placki, które ostatnio pojawiają się u mnie bardzo często, bo pokochałam dodatek kefiru w plackach, który sprawia, że są super delikatne i lekko sernikowate. A dodatkowo, uwielbiam mąkę gryczaną, więc bezglutenowe placki to moja miłość i nie unikając glutenu, często zdarza mi się bezglutenowo jeść ;-) A bezglutenowe placki bananowe na kefirze to naprawdę pyszne placki, które są tak delikatne, mięciutkie i pyszne, że nie brakuje im absolutnie nic w porównaniu do tradycyjnych puszystych pancakes amerykańskich czy pancakes bananowych. Ja uwielbiam takie placki na kefirze robić szczególnie latem, bo świetnie pasują do miękkich owoców typu maliny, borówki, nektarynki i brzoskwinie, więc mam nadzieję, że i Wy skorzystacie z przepisu na bezglutenowe placki bananowe jak najszybciej :-)

Bezglutenowe placki bananowe na kefirze

(2 duże porcje)

1 duży banan (ok. 130 g miąższu)
~ 1 jajko
~ 1/2 opakowania kefiru (ok. 200 ml)
~ 100 g mąki gryczanej / ryżowej (w wersji glutenowej może być pszenna)
~ 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Banana obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy do miski. Dokładnie rozgniatamy widelcem na jednolitą papkę.

Do banana wbijamy jajko, dolewamy kefir i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy łyżką lub najlepiej trzepaczką do połączenia.

Patelnię lekko natłuszczamy (chyba, że macie patelnię do smażenia bez tłuszczu ;-)) i rozgrzewamy. Gdy patelnia będzie gorąca, zmniejszamy ogień na średni i łyżką zaczynamy nakładać porcje ciasta na patelnię tworząc placki. Smażymy z każdej strony ok. 1-2 minuty ostrożnie przewracając.

Podajemy z syropem / masłem orzechowym / domową nutellą i owocami. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *