Bezglutenowe placki bananowe na kefirze to placki, które ostatnio pojawiają się u mnie bardzo często. Głównie dlatego, że pokochałam dodatek kefiru w plackach. Kefir bowiem sprawia, że placki wychodzą super delikatne i lekko sernikowate.
Co więcej, uwielbiam mąkę gryczaną. Bezglutenowe placki na kefirze stały się więc moją mała obsesją. I nawet nie unikając glutenu, często zdarza mi się bezglutenowo jeść ;)
Te placki bananowe na kefirze to naprawdę pyszne placki. Są tak delikatne, mięciutkie i pyszne, że nie brakuje im absolutnie nic w porównaniu do tradycyjnych puszystych pancakes amerykańskich czy pancakes bananowych.
Bezglutenowe placki bananowe idealne na lato
Ja uwielbiam takie placki na kefirze robić szczególnie latem. Świetnie pasują do miękkich owoców typu maliny, borówki, nektarynki i brzoskwinie. Mam więc nadzieję, że i Wy skorzystacie z przepisu na bezglutenowe placki bananowe jak najszybciej :)
SKŁADNIKI
- 1 duży banan (ok. 130 g miąższu)
- 1 jajko
- 1/2 opakowania kefiru (ok. 200 ml)
- 100 g mąki gryczanej / ryżowej (w wersji glutenowej może być pszenna)
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Banana obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy do miski. Dokładnie rozgniatamy widelcem na jednolitą papkę.
- Do banana wbijamy jajko, dolewamy kefir i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy łyżką lub najlepiej trzepaczką do połączenia.
- Patelnię lekko natłuszczamy (chyba, że macie patelnię do smażenia bez tłuszczu ;-)) i rozgrzewamy. Gdy patelnia będzie gorąca, zmniejszamy ogień na średni i łyżką zaczynamy nakładać porcje ciasta na patelnię tworząc placki. Smażymy z każdej strony ok. 1-2 minuty ostrożnie przewracając.
- Podajemy z syropem / masłem orzechowym / domową nutellą i owocami. Smacznego :)