fbpx

Pełnoziarnisty tort szarlotkowy z serkiem bez cukru

by Kucharka w baletkach

Szarlotki, jabłeczniki i generalnie ciasta z jabłkami to moja jesienna miłość i cały czas tylko wymyślam nowe wersje, ale ostatnio przebiłam samą siebie i połączyłam szarlotkę z lekką sernikową nutą i powstał przepyszny pełnoziarnisty tort szarlotkowy z serkiem bez cukru. A, że w mojej rodzinnej piwnicy zalega nam wielka skrzynia jabłek to robiłam to cudo już kilka razy z rzędu i nawet nikt z mojej rodziny nie narzekał, że za mało słodkie, że za zdrowe, bo nikt nie zauważył :p Połączenie miodu, cynamonu i jabłek to strzał w dziesiątkę, a dodatek serka sprawia, że całość jest jeszcze dodatkowo lekko kremowa i delikatna. Bardzo jesienny, lekki przyjemny torcik z dużą ilością jabłek, który u nas zrobiony w południe do wieczoru nie doczekał. A na długi weekend nada się idealnie. Zapraszam więc na cudowny pełnoziarnisty tort szarlotkowy z serkiem bez cukru. Obiecuję, że się zakochacie jak my ;)

Pełnoziarnisty tort szarlotkowy z serkiem bez cukru

(tortownica o średnicy 22 cm)

Biszkopt pełnoziarnisty z tego przepisu

Jabłka:
~ 800 g obranych jabłek (u mnie antonówki)
~ 50 g daktyli suszonych
~ 2 łyżeczki cynamonu

Daktyle zalewamy ½ szklanki wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Następnie rogniatamy je widelcem i mieszamy z wodą, w której je moczyliśmy. Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon i daktyle razem z wodą. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy

Przełożenie:
~ 1/2 szklanki herbaty/wody z syropem do nasączenia biszkoptu
~ 250 g zmielonego twarogu
~ ew. 1 łyżeczka miodu

Biszkopt kroimy na 2 placki. Każdy z nich nasączamy herbatą lub wodą z syropem. Na okręgach wewnętrznych rozsmarowujemy po 1/4 twarogu (ew. zmieszanego z miodem). Na jeden z nich wykładamy jabłka – bardziej na środek zostawiając ok. 1 cm obręcz. Nakładamy drugą część stroną z twarogiem do środka i lekko dociskamy. Wierzch smarujemy resztą twarogu.Możemy też rozsmarować na bokach i poprzyklejać posiekane orzechy. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

3 komentarze

ervisha 10 listopada 2018 - 11:37

Królewska ;)

Odpowiedz
Ervisha 10 listopada 2018 - 11:38

*Królewska szarlotka – królewski tort.. niby tort ale dla mnie wyglądem przypomina bardziej szarlotkę :D

Odpowiedz
Natalia 11 listopada 2018 - 13:15

Piękny :) Bardzo lubię szarlotkę, a więc szarlotkowy tort to coś dla mnie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close