Zdrowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru

Ostatnio zrobiło się trochę słodko na blogu i lądują tutaj głównie pomysły na śniadania albo desery, ale musicie mi to wybaczyć, bo sezon dyniowo-jabłkowy ma jednak swoje prawa ;) A idzie też długi weekend, który też trzeba należycie wykorzystać i upiec coś pysznego i zdrowego zarazem :> I mam dla Was koleje cudowne ciasto, w którym ja osobiście się zakochałam i nawet nie spodziewałam się takiego cudownego efektu! Co prawda jestem wielką fanką ciast z jabłkami, więc smakuje mi prawie każde, ale to jest naprawdę wyjątkowe. Ale zanim pokażę Wam to cudo zrobimy małe przygotowanie i najpierw pokażę Wam, jak upiec cudowny zdrowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru. Uwielbiam ciasta biszkoptowe, ale to był pierwszy całkowicie bez cukru i muszę powiedzieć, że wyszedł przepyszny! Piekłam już go kilka razy i za każdym razem nawet mój tata, zagorzały przeciwnik wszystkiego, co zdrowe i bez cukru, zajadał jak szalony. Zapraszam więc na przepyszny zdrowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru, który nada się idealnie do tortów czy jakichkolwiek innych ciast, które sobie wymarzycie :)

Zdrowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru

(tortownica o średnicy 22 cm)

~ 4 duże jajka
~ 80 g mąki pełnoziarnistej
~ 40 g mąki ziemniaczanej
~ 100 g miodu (płynnego)
~ szczypta soli
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z miodem (ja swój musiałam podgrzać, żeby zrobił się płynny – jeżeli też tak musicie koniecznie odstawcie na chwilkę, żeby nie zrobiła się jajecznica ;p) 2-3 minuty. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Do białek dolewamy żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.

Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i ponownie mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Przekładamy, czymkolwiek chcemy ;) Smacznego :)

Drukuj



12 thoughts on “Zdrowy biszkopt pełnoziarnisty bez cukru”

  • Dziękuję za przepis! Zrobiłam próbny biszkopt i jest super! Goście będaą zdziwieni, że tort bez białego cukru jest taki słodki i smaczny 😉

    • Szczerze powiedziawszy nie próbowałam z innymi mąkami niż pełnoziarnista. Żytnia może być za ciężka i może wyjść zakalec, ale z jaglaną myślę, że może wyjść spoko, bo zazwyczaj dobrze zachowuje się w ciastach. Trzymam kciuki i czekam na wiadomość jak tam wyszło :)

        • Fakt faktem miód to cukier prosty, ale ma zdrowotne właściwości,więc ja bym nazwala go super cukrem ;-) A poza tym większość osób, które szuka przepisów bez cukru w domyśle ma bez białego cukru, więc nazywając tak przepis ułatwiam znalezienie go ;-)

  • Super przepis. nie moge jeść cukru i szukałam ciast, ciasteczek bez cukru. po wielogodzinnych poszukiwaniach znalazłam ten przepis, wypróbowałam i jest pyszny. poleam

    • Wow super <3 Ja uwielbiam ten przepis, to jeden z moich ulubionych biszkoptów. Mega się ciesze i pozdrawiam Emilia !

    • Najlepiej składniki razy 2,5, czyli 10 jajek, 200 g mąki pełnoziarnistej, 100 g mąki ziemniaczanej, 250 g miodu, duża szczypta soli i 2 łyżeczki proszku (proszek wystarczy 2 razy ;))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *