Penne z brokułami, kimchi i parmezanem to był bardzo spontaniczny pomysł na ekspresowy wegetariański obiad.
Wymyśliliśmy go podczas leśnej wędrówki w Beskidzie Niskim. Wracaliśmy wtedy głodni i zmęczeni do naszego małego drewnianego domku i staraliśmy się wymyślić coś pysznego z tego co mamy. A nie mieliśmy zbyt wiele ;)
Z początku miało być zwykłe penne z brokułami i parmezanem. Jednak, wydawało nam się to nieco zbyt suche i chcieliśmy dodać coś spajającego całość. Na szczęście przypomniało nam się o wielkim słoiku domowego kimchi, które skrzętnie ukryliśmy w bagażach, żeby się nie wywróciło podczas podróży.
Choć byliśmy przyzwyczajeni do jedzenia kimchi na zimno, okazało się, że na ciepło jest równie smaczne. I też zostało idealnym spajaczem całości dodającym fajnego pikantnego charakteru.
Penne z brokułami, kimchi i parmezanem to wegetariański makaron na szybki obiad
Makaron z brokułami, kimchi i parmezanem to idealny ekspresowy makaron pełny umami z parmezanu, lekkiej kwaskowatości od kimchi i delikatności od samego makaronu. Znajdziesz w nim harmonię smaków i sytość, która idealnie nada się na obiad albo na ciepłą szybką kolację.
Taki makaron możesz oczywiście przygotować jako wegański obiad pomijając tradycyjny parmezan. Polecam jednak wtedy użyć wegańskiego odpowiednika sera albo użyć domowy parmezan z orzechów i migdałów do posypania całości. Umami tutaj to głównie zasługa parmezanu, a w wersji wegańskiej mogą go dostarczyć nieaktywne płatki drożdżowe, które są składnikiem wegańskiego parmezanu.
Bardzo polecam i zapraszam – ekspresowe penne z brokułami, kimchi i parmezanem poleca się na szybkie bezstresowe wegetariańskie obiady.
SKŁADNIKI
- 120 g makaronu penne (u nas pełnoziarniste)
- 1 cebula
- 1/2 główki brokułu (ok. 250 g)
- 150 g kimchi (koreańska kiszona kapusta pekińska) + 4-5 łyżek zalewy kimchi
- 50 g startego parmezanu + kilka płatków do podsypania
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i odstawimy.
- Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 6-7 minut we wrzątku.
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli wrzucamy kimchi i zalewę kimchi. Smażymy 1-2 minuty.
- Dodajemy sos sojowy, brokuły, penne i starty parmezan.
- Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką (nie przesadzajcie z solą, bo parmezan jest już słony). Mieszamy dokładnie i wykładamy porcje na talerze.
- Przed podaniem posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego :)
1 komentarz
Chętnie wypróbuję, a dawno nie było u mnie takich smaków. Jestem pewna, że mi posmakuje. :)