fbpx
Home Warzywabrokuły Penne z brokułami, kimchi i parmezanem – umamiczny ekspresowy wegetariański makaron idealny na szybki obiad

Penne z brokułami, kimchi i parmezanem – umamiczny ekspresowy wegetariański makaron idealny na szybki obiad

by Kucharka w baletkach

Penne z brokułami, kimchi i parmezanem to był bardzo spontaniczny pomysł wymyślony podczas leśnej wędrówki w Beskidzie Niskim, kiedy wracaliśmy głodni i zmęczeni do naszego małego drewnianego domku i staraliśmy się wymyślić coś pysznego z tego co mamy i z tego na czym możemy to przyrządzić. I z początku miało być zwykłe penne z brokułami i parmezanem, ale wydawało nam się to nieco zbyt suche i przypomniało nam się o wielkim słoiku domowego kimchi, który skrzętnie ukryliśmy w bagażach, żeby się nie wywróciło podczas podróży i które okazało się idealnym spajaczem całości dodającym fajnego pikantnego charakteru. Penne z brokułami, kimchi i parmezanem to idealny ekspresowy makaron pełny umami z parmezanu, lekkiej kwaskowatości od kimchi i delikatności od samego makaronu. Znajdziecie w nim harmonię smaków i sytość, która idealnie nada się na obiad albo na ciepłą szybką kolację. Bardzo polecam i zapraszam – ekspresowe penne z brokułami, kimchi i parmezanem przed Wami :)

Penne z brokułami, kimchi i parmezanem

(2 porcje, czas przygotowania: 20 minut)

~ 120 g makaronu penne (u nas pełnoziarniste)
~ 1 cebula
~ 1/2 główki brokułu (ok. 250 g)
~ 150 g kimchi (koreańska kiszona kapusta pekińska) + 4-5 łyżek zalewy kimchi
~ 50 g startego parmezanu + kilka płatków do podsypania
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki
~ 1 łyżka oleju

1.Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i odstawimy.

2. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 6-7 minut we wrzątku.

3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli wrzucamy kimchi i zalewę kimchi. Smażymy 1-2 minuty i dodajemy brokuły, penne i starty parmezan.

4. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (nie przesadzajcie z solą, bo parmezan jest już słony). Mieszamy dokładnie i wykładamy porcje na talerze.

5. Przed podaniem posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego :)

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja (1/2)45029 g58 g13 g4 g

coś na dokładkę?

1 komentarz

Monika 21 marca 2021 - 14:41

Chętnie wypróbuję, a dawno nie było u mnie takich smaków. Jestem pewna, że mi posmakuje. :)

Reply

Skomentuj

Close