Daktyle to zdecydowanie moje ulubione suszone owoce, które dodaję do ciast, co można łatwo zauważyć widząc idealny chlebek bananowy, ostatnie idealne fit sernikobrownies czy fit klonowy sernik daktylowy bez cukru. A że dobrego nigdy za wiele to postanowiłam stworzyć kolejny przepyszne ciasto z daktylami, którym tym razem jest najłatwiejszy sernik z musem daktylowym. Ja tym razem poszłam w tradycyjnym kierunku używając cukru, ale możecie oczywiście zamienić go na erytrol lub ksylitol, jeśli wolicie. Jednak nie obawiajcie się używać czasem cukru – wszystko jest dla ludzi, więc jeżeli codziennie nie wcinacie kilku batoników i nie jecie przetworzonego jedzenia, to raz na jakiś czas takie normalne ciasto z cukrem nie zaszkodzi ;-) A najłatwiejszy sernik z musem daktylowym nie potrzebuje wcale dużo cukru, bo dużo słodyczy dają już same daktyle, które cudownie łączą się z puszystą masą serową i całość wychodzi absolutnie cudowna. Zapraszam więc i polecam – najłatwiejszy sernik z musem daktylowym do zrobienia bez miksera przed Wami :-)
Najłatwiejszy sernik z musem daktylowym

(tortownica o średnicy 22 cm – 12 porcji)
Spód:
~ 100 g suszonych daktyli
~ 80 g płatków owsianych (ok. 8 łyżek)
~ 1 łyżka masła orzechowego (ok. 20 g)
1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wody i wrzucamy je do miski.
2. Dodajemy płatki owsiane oraz masło orzechowe. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wylepiamy równomiernie całe jej dno. Odstawiamy, a piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Masa serowa:
~ 1 kg twarogu półtłustego zmielonego
~ 6 jajek
~ 200 ml śmietany kremówki 30%
~ 150 g cukru
4. Twaróg, jajka i śmietanę miksujemy do dokładnego połączenia. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy.
5.Wylewamy na przygotowany spód i pieczemy ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie sprawdzamy czy się przepiekł – jeśli nie to zostawiamy go na dodatkowe 10-15 minut, ale wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby się nie spiekł za bardzo ;-)
6. Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy do ostygnięcia. Nie przejmujemy się, że dość mocno opadnie.
Mus daktylowy:
~ 200 g suszonych daktyli
~ 50 g masła orzechowego
7. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wody pozostawiając ok. 3-4 łyżki.
8. Do daktyli dodajemy masło orzechowego i miksujemy blenderem do połączenia. Wykładamy równomiernie na wierzch sernika. Odstawiamy do lodówki na przynamniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego :-)

Ilość | Kcal | Białko | Węglowodany | Tłuszcz | Błonnik |
Porcja (1/12) | 369 | 20 g | 40 g | 16 g | 2,5 g |
2 komentarze
Z musem daktylowym… brzmi naprawdę pysznie. Może to będzie sernik na Święta. :)
Bardzo polecam, na święta nada się idealnie :) Nawet bardzo możliwe, że sama skorzystam z tej opcji :D