fbpx

Najłatwiejszy sernik z musem daktylowym – bez miksera, puszysty, słodki i pyszny

by Kucharka w baletkach

Daktyle to zdecydowanie moje ulubione suszone owoce, które dodaję do ciast, co można łatwo zauważyć widząc idealny chlebek bananowy, ostatnie idealne fit sernikobrownies czy fit klonowy sernik daktylowy bez cukru. A że dobrego nigdy za wiele to postanowiłam stworzyć kolejny przepyszne ciasto z daktylami, którym tym razem jest najłatwiejszy sernik z musem daktylowym. Ja tym razem poszłam w tradycyjnym kierunku używając cukru, ale możecie oczywiście zamienić go na erytrol lub ksylitol, jeśli wolicie. Jednak nie obawiajcie się używać czasem cukru – wszystko jest dla ludzi, więc jeżeli codziennie nie wcinacie kilku batoników i nie jecie przetworzonego jedzenia, to raz na jakiś czas takie normalne ciasto z cukrem nie zaszkodzi ;-) A najłatwiejszy sernik z musem daktylowym nie potrzebuje wcale dużo cukru, bo dużo słodyczy dają już same daktyle, które cudownie łączą się z puszystą masą serową i całość wychodzi absolutnie cudowna. Zapraszam więc i polecam – najłatwiejszy sernik z musem daktylowym do zrobienia bez miksera przed Wami :-)

Najłatwiejszy sernik z musem daktylowym

(tortownica o średnicy 22 cm – 12 porcji)

Spód:
~ 100 g suszonych daktyli
~ 80 g płatków owsianych (ok. 8 łyżek)
~ 1 łyżka masła orzechowego (ok. 20 g)

1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wody i wrzucamy je do miski.

2. Dodajemy płatki owsiane oraz masło orzechowe. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.

3. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wylepiamy równomiernie całe jej dno. Odstawiamy, a piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Masa serowa:
~ 1 kg twarogu półtłustego zmielonego
~ 6 jajek
~ 200 ml śmietany kremówki 30%
~ 150 g cukru

4. Twaróg, jajka i śmietanę miksujemy do dokładnego połączenia. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy.

5.Wylewamy na przygotowany spód i pieczemy ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie sprawdzamy czy się przepiekł – jeśli nie to zostawiamy go na dodatkowe 10-15 minut, ale wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby się nie spiekł za bardzo ;-)

6. Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy do ostygnięcia. Nie przejmujemy się, że dość mocno opadnie.

Mus daktylowy:
~ 200 g suszonych daktyli
~ 50 g masła orzechowego

7. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wody pozostawiając ok. 3-4 łyżki.

8. Do daktyli dodajemy masło orzechowego i miksujemy blenderem do połączenia. Wykładamy równomiernie na wierzch sernika. Odstawiamy do lodówki na przynamniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego :-)

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja (1/12)36920 g40 g16 g2,5 g

coś na dokładkę?

2 komentarze

Emilia 15 marca 2021 - 12:27

Z musem daktylowym… brzmi naprawdę pysznie. Może to będzie sernik na Święta. :)

Odpowiedz
pinkyyy 20 marca 2021 - 14:24

Bardzo polecam, na święta nada się idealnie :) Nawet bardzo możliwe, że sama skorzystam z tej opcji :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close