Pieczona dynia makaronowa to jeden z moich ulubionych sposobów na dynię makaronową. Można oczywiście zrobić z niej po prostu puree i wykorzystywać do placków dyniowych czy zup kremów. Albo można również przyrządzić z niej spaghetti dyniowe z sosem pomidorowym i parmezanem. Jednak, wersja pieczona, w której skorupka stanowi naczynie, z którego jemy, jest naprawdę wyjątkowa.
Dynia makaronowa jest wyjątkową odmianą dyni. Jej miąższ po upieczeniu rozwarstwia się na małe włókna przypominające makaron nitki. Sama w sobie nie ma bardzo wyrazistego smaku – jest bardzo delikatna, nie za słodka. Mi przypomina w smaku taką cukinię z dyniowym posmakiem.
I właśnie taki delikatny niedominujący smak dyni makaronowej i jej nitkowata struktura sprawia, że nadaje się idealnie do faszerowania czy jedzenia jako makaron. Ja najbardziej lubię ją łączyć z pomidorami, których słodkokwaskowatość nadaje całemu daniu cudownego smaku. A dodając tam odpowiedni ser, mamy już pełnię szczęścia.
Tak jak parmezan nadaje cudownego wyrazistego lekko pikantnego smaku, tak dzisiaj chciałabym skupić się na kremowości. Kremowość to jedna z cech większość dań typu comfort food. W daniach na tzw. rozpieszczenie szukamy miękkości, delikatności i ukojenia. I te wszystkie cechy znajdziemy w tej pieczonej dyni makaronowej.

Pieczona dynia makaronowa to comfort food
Pieczona dynia makaronowa z ricottą i pomidorami z mozzarellą nie wygląda jak typowe dania comfort food. Jednak wystarczy zanurzyć widelec w jej wnętrzu, żeby odkryć jego kremowość i delikatność. Dla uzyskania tego efektu, koniecznie musimy użyć serka ricotta. Nie tylko nadaje on odpowiednią konsystencję. Cudownie też smakowo łączy się z pomidorami i nitkami dyni dając przepyszny efekt.
Bardzo zachęcam więc do upolowania dyni makaronowej na targu. Wygląda jak duże żółte jajo, a w środku skrywa wyjątkowe nitkowe wnętrze i delikatny smak, który warto poznać :)

SKŁADNIKI
- 1 dynia makaronowa (ok. 1 kg)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 g serka ricotta
- 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
- posiekany szczypiorek
- 1,5 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Dynię makaronową kroimy na 2 połówki wzdłuż. Wydrążamy środek z pestkami łyżką i odstawiamy. Wnętrze dyni lekko skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżeczka na 2 połówki powinna starczyć), solimy i pieprzymy.
- Połówki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 40-45 minut, aż miąższ będzie miękki.
- Gdy dynia się piecze, na 1 łyżce oliwy podsmażamy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekane pomidory i smażymy kilka minut.
- Połówki dyń wydrążamy widelcem tworząc z włókna makaronowe nitki. Wrzucamy na patelnię do warzyw. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przecier, 1-2 łyżki wody i trzymamy na ogniu 2-3 minuty.
- Do warzyw dodajemy ricottę i mieszamy. Następnie wypełniamy połówki dyń. Na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki lub startą. Na wierzchu wysypujemy posiekany szczypiorek.
- Pieczemy ok. 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Podajemy z keczupem z cukinii, sosem pomidorowym lub solo. Smacznego :)


