fbpx

Pieczona dynia makaronowa z ricottą i pomidorami z mozzarellą

by Kucharka w baletkach

Pieczona dynia makaronowa to jeden z moich ulubionych sposobów na dynię makaronową. Można oczywiście zrobić z niej po prostu puree i wykorzystywać do placków dyniowych czy zup kremów. Albo można również przyrządzić z niej spaghetti dyniowe z sosem pomidorowym i parmezanem. Jednak, wersja pieczona, w której skorupka stanowi naczynie, z którego jemy, jest naprawdę wyjątkowa.

Dynia makaronowa jest wyjątkową odmianą dyni. Jej miąższ po upieczeniu rozwarstwia się na małe włókna przypominające makaron nitki. Sama w sobie nie ma bardzo wyrazistego smaku – jest bardzo delikatna, nie za słodka. Mi przypomina w smaku taką cukinię z dyniowym posmakiem.

I właśnie taki delikatny niedominujący smak dyni makaronowej i jej nitkowata struktura sprawia, że nadaje się idealnie do faszerowania czy jedzenia jako makaron. Ja najbardziej lubię ją łączyć z pomidorami, których słodkokwaskowatość nadaje całemu daniu cudownego smaku. A dodając tam odpowiedni ser, mamy już pełnię szczęścia.

Tak jak parmezan nadaje cudownego wyrazistego lekko pikantnego smaku, tak dzisiaj chciałabym skupić się na kremowości. Kremowość to jedna z cech większość dań typu comfort food. W daniach na tzw. rozpieszczenie szukamy miękkości, delikatności i ukojenia. I te wszystkie cechy znajdziemy w tej pieczonej dyni makaronowej.

Pieczona dynia makaronowa to comfort food

Pieczona dynia makaronowa z ricottą i pomidorami z mozzarellą nie wygląda jak typowe dania comfort food. Jednak wystarczy zanurzyć widelec w jej wnętrzu, żeby odkryć jego kremowość i delikatność. Dla uzyskania tego efektu, koniecznie musimy użyć serka ricotta. Nie tylko nadaje on odpowiednią konsystencję. Cudownie też smakowo łączy się z pomidorami i nitkami dyni dając przepyszny efekt.

Bardzo zachęcam więc do upolowania dyni makaronowej na targu. Wygląda jak duże żółte jajo, a w środku skrywa wyjątkowe nitkowe wnętrze i delikatny smak, który warto poznać :)

Pieczona dynia makaronowa z ricottą i pomidorami z mozzarellą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 433 kalorii 21b, 40w, 24t, 5bł na porcję
Ocena 3.8/5
( 26 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 dynia makaronowa (ok. 1 kg)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 g serka ricotta
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
  • posiekany szczypiorek
  • 1,5 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Dynię makaronową kroimy na 2 połówki wzdłuż. Wydrążamy środek z pestkami łyżką i odstawiamy. Wnętrze dyni lekko skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżeczka na 2 połówki powinna starczyć), solimy i pieprzymy. 
  3. Połówki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 40-45 minut, aż miąższ będzie miękki. 
  4. Gdy dynia się piecze, na 1 łyżce oliwy podsmażamy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekane pomidory i smażymy kilka minut. 
  5. Połówki dyń wydrążamy widelcem tworząc z włókna makaronowe nitki. Wrzucamy na patelnię do warzyw. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przecier, 1-2 łyżki wody i trzymamy na ogniu 2-3 minuty. 
  6. Do warzyw dodajemy ricottę i mieszamy. Następnie wypełniamy połówki dyń. Na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki lub startą. Na wierzchu wysypujemy posiekany szczypiorek.
  7. Pieczemy ok. 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Podajemy z keczupem z cukinii, sosem pomidorowym lub solo. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close