Pieczona owsianka z nektarynką i cukinią zaprasza i poleca się na cudowne śniadanie.
Ostatnio dużo było sezonowych warzyw. Najwyższy czas więc na bardziej słodkie i owocowe klimaty. Częstuję Was dzisiaj bardzo soczystymi i słodkimi nektarynkami zapieczonymi w owsiance. Warto wykorzystywać sezon na owoce i warzywa. Jak najlepiej i najwięcej! Nie tylko wtedy owoce wtedy są najsmaczniejsze, ale też najtańsze ;)
Taka pieczona owsianka na śniadanie nie tylko napełni pozytywną mocą od rana. Będzie również świetną motywacją do opuszczenia łóżka. A wszyscy wiemy, że w środku tygodnia to czasem bardzo poważny problem ;)
Pieczona owsianka z nektarynką i cukinią idealne śniadanie

Bardzo słodka nektarynka cudownie komponuje się tutaj z delikatną cukinią. Dodatkowo, nutka cynamonu daje fajny korzenny posmak i świetnie dopełnia smak nektarynki. Zresztą sama nektarynki pod wpływem ciepła robi się słodsza i jeszcze bardziej soczysta.
Takiej owsianki koniecznie trzeba spróbować! Polecam oczywiście podać ją z masłem orzechowym. A dodatkowo, najlepiej z jogurtem lub twarożkiem. Pieczona owsianka z cukinią i nektarynką sprawi, że idealny poranek gwarantowany :)
A na jesień poleca się też pieczona owsianka z jabłkami w dyni. Lub pieczona owsianka dyniowa :)

SKŁADNIKI
- 4-5 łyżek płatków owsianych
- 1/2 szklanki wody / mleka
- 100 g cukinii
- 1 nektarynka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- serek wiejski / twarożek / jogurt do podania i masło orzechowe do podania
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odciskamy z soku.
- Nektarynkę dzielimy na pół - jedną połówkę kroimy w kosteczkę, a drugą w plasterki.
- Płatki owsiane i pokrojoną w kostkę połówkę nektarynki mieszamy z wodą lub mlekiem. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
- Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy plasterki nektarynki.
- Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)
PS: Wiem, że mało komu będzie się chciało wstać na tyle wcześniej, żeby czynić takie cuda w kuchni. Polecam więc upieczenie sobie takiej owsianki wieczorem, a rano wystarczy ją tylko odgrzać. A pięknie się odgrzeje, kiedy Wy będziecie się przygotowywać do wyjścia ;)

2 komentarze
Bardzo spodobal mi sie Twoj przepis, juz go zapisalam i przygotowuje w najblizszy weeekend na sniadanko :) pozdrawiam :)
Super, że można ją odgrzać!