Pizza serowa na brokułowym spodzie

Pizza serowa na brokułowym spodzie powstała spontanicznie, bo kompletnie zapomniałam wczoraj o Dniu Pizzy. A było już trochę późno i to była niedziela, więc nie miałam zbytnio ochoty na bawienie się z mąką i czekanie na wyrośnięcie ciasta, ale jakaś pizza musiała być! Ipo małym researchu i odwiedzeniu kilka blogów taka brokułowa wpadła mi do głowy. Stwierdziłam, że skoro kalafiorowa była super, to brokułowa musi być równie dobra albo jeszcze lepsze. I mogę stwierdzić, że dorównuje swojej białej koleżance, a nawet chyba trochę ją deklasuje. Pyszny brokułowy spód, (opcjonalnie) sos pomidorowy i mieszanka serów. Nie kombinowałam zbytnio z dodatkami, bo właśnie na taką serowa wydała mi się najlepszą opcją. I tak było. Wyszło aromatycznie, pysznie i zdrowo. Nawet mój tato, zatwardziały przeciwnik brokułów i większości zielonych warzyw, się skusił i mu smakowało, więc to chyba jeszcze dodatkowa zachęta. A dodatkowo pizza serowa na brokułowym spodzie jest szybka do zrobienia i mniej kalorycznej od tradycyjnej wersji ;>

Pizza serowa na brokułowym spodzie

(2 porcje)

Ciasto:
~ 1 brokuł (500 g)
~ 2 jajka
~ 4 łyżki otrębów
~ sól, pieprz

1.Brokuł obgotowujemy 3-4 minuty. Odcedzamy i ścieramy na tarce. Mieszamy z jajkami, otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na duży placek.

3. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Sos pomidorowy (opcjonalnie):
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 duży pomidor
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 2 łyżki wody
~ 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
~ 1 łyżeczka oliwy

1.Pół cebuli siekamy i podsmażamy na oliwie z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

2. Dodajemy drobno posiekanego pomidora. Smażymy chwilkę razem, po czym dodajemy przecier, wodę i zioła. Zagotowujemy i odstawiamy.

3. Sos rozsmarowujemy na upieczonym placku. Układamy na nim pokrojoną w półksiężyce resztę cebuli.

~ 1 kulka mozzarelli (100-125 g)
~ 100 g fety
~ 50 g sera pleśniowego, żółtego (cheddar, gouda)
~ ew. szczypta ziół prowansalskich

1.Mozzarellę i ser pleśniowy kroimy w cienkie plastry, a fetę w kosteczkę. Układamy na wierzchu naszej pizzy. Posypujemy ziołami.

2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut (żeby się ładnie roztopiły sery).

3.Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut. Smacznego :)

Drukuj


9 thoughts on “Pizza serowa na brokułowym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *