Sernik królewski to sernik, który zna chyba każdy – kakaowy spód, puszysta serowa słodka masa i kakaowy wierzch, czyli generalnie połączenie kruchego czekoladowego ciasta z sernikiem, które nie ma prawa nie smakować. Jest przy nim trochę pracy, ale smak jest warty każdej spędzonej przy nim minuty. Bardzo polecam :)
Sernik królewski

(blacha 35×25 cm)
Ciasto:
~ 350 g mąki
~ 150 g masła lub margaryny
~ 100 g cukru pudru
~ 2 łyżki śmietany kwaśnej
~ 1 małe jajko
~ 2 łyżki kakao
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na 2 części. Wkładamy do zamrażalnika na 1-2 godziny (muszą być bardzo dobrze schłodzone, żeby łatwo było trzeć).
Po tym czasie jedną część ścieramy i wykładamy nią spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
~ 1,3 kg twarogu półtłustego zmielonego
~ 6 jajek
~ 200 g masła
~ 0,5 szklanki cukru
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. cukier waniliowy)
~ 1 łyżka budyniu waniliowego
~ bakalie (wg gustu, u nas lubimy bez niczego ;))
Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem. Dodajemy po kolei żółtka po każdym razie miksując. Dodajemy stopniowo twaróg, a na koniec proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą twarogową. W tym momencie dodajemy bakalie, jeśli chcecie. Masę wylewamy na starty spód. Na wierzch trzemy drugą część ciasta. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w otwartym piekarniku i wyjmujemy. Smacznego :)

1 komentarz
Zdecydowanie mój ulubiony :)