Wczoraj pokazywałam Wam to cudo na instagramie i kiedy ją robiłam, naprawdę nie spodziewałam się, że wyjdzie taka przecudowna! O tym, że połączenie batatów z szynką parmeńską to świetny pomysł, dowiedziałam się już bardzo dawno temu, ale dodatek suszonych pomidorów, mozzarelli, rukoli i sosu pomidorowego z wyraźną nutą ziół to niebo w gębie. I taka pyszna pizza z batatów z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i mozzarellą to idealny sposób na rozpoczęcie weekendu lub polepszenie sobie humoru w trakcie tygodnia. Jest łatwa, zdrowa i pyszna – pizza idealna. A bataty zawierają dużo witaminy A, błonnika i korzystnie wpływają na układ krążenia, więc warto włączać je do swojej diety, jak najczęściej. Pizza z batatów z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i mozzarellą przed Wami :) Zapraszam :)
Pizza z batatów z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i mozzarellą
(średnica ok. 30 cm, 1-2 porcje)
Spód:
~ 300 g batatów (waga po obraniu, ok. 2 duże sztuki)
~ 100 g mąki gryczanej lub owsianej
Bataty gotujemy do miękkości. Odstawiamy, żeby przestygły, a następnie dokładnie rozgniatamy widelcem. Do batatów dodajemy mąkę i wyrabiamy na ciasto dłońmi oprószonymi mąką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi oprószonymi mąką tworzymy płaski placek w formie spodu od pizzy. Pieczemy go 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Bardziej szczegółowy przepis ze zdjęciami na ciasto tutaj ;)
Sos pomidorowy:
~ 1 cebula
~ 1 ząbek czosnku
~ 1 średni pomidor
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1/2 łyżeczki bazylii
~ sól, pieprz
~ oliwa
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pokrojonego drobniutko pomidora i przecier. Dolewamy 1-2 łyżki wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy kilka minut mieszając i zdejmujemy z ognia. Miksujemy blenderem na gładki sos (ja czasem lubię zostawić w całości malutkie kawałeczki pomidorów). Smarujemy podpieczony spód.
Wierzch:
~ 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
~ 50 g suszonych pomidorów
~ 1 kulka mozzarelli (100-125 g)
~ garść świeżej rukoli
~ ew. kilka pomidorków koktajlowych
Na sos nakładamy plastry szynki, suszone pomidory i startą mozzarellą. Pieczemy dodatkowe 7-8 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut. Podajemy posypane rukolą i pokrojonymi na połówki pomidorkami. Smacznego :)
2 komentarze
Bardzo fajny pomysl na ciasto i na pizze :) Chyba zrobie taka mojemu facetowi w weekend :)
Ciekawe jak smakuje taka pizza ;-) Niemniej wygląda obłędnie :)