Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru nawrócił mnie na zdrowe fit słodycze albo zdrowe ciasta bez cukru.
Jeszcze niedawno bardzo często mawiałam, że nie wierzę w zdrowe słodycze. Zdawałam sobie sprawę, że w sklepie można spokojnie kupić te wszystkie „zdrowe cukry” albo „zdrowe zamienniki cukru”. Jednak myślałam, że niemożliwe jest uzyskanie takiego smaku jak w tradycyjnych ciastach.
Ostatnio jednak coraz bardziej przekonuję się, że rzeczywiście nie można uzyskać takiego samego smaku, bo można uzyskać lepszy! I do tego w zdrowej wersji!
Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru na pochwałę syropu klonowego
Fit sernik klonowy z daktylami bez cukru to wynik długiego poszukiwania idealnej inspiracji na ciasto, które przejdzie w moim domu. Takie, które nie dostanie metki „za mało słodkie”, „dziwne” itd.
Okazało się bowiem słodsze niż niejedno tradycyjne ciasto z cukrem, które dotychczas w domu serwowałam. Zdrowy sernik klonowy bez cukru to tak naprawdę jeden z najlepszych serników, jakie zrobiłam.
Nawet nie wiem czy nie najlepszy, jaki jadłam w życiu. Jest bardzo puszysty, a jednocześnie kremowy. Wilgotny, słodki, z wyraźną nutką syropu klonowego, daktyli i masła orzechowego. Same dobroci w jednym cudownym serniku, który na pewno Was zaczaruje, jak mnie.
Proszę nie przestrasz się tylko dużej ilości śmietany – prawdę powiedziawszy dodało mi się troszkę za dużo. Jednak tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc może tak właśnie miało być ;). Zapraszam na zdrowy sernik klonowy bez cukru :)
SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g suszonych daktyli
- 80 g płatków owsianych (ok. 8 łyżek)
- 1 łyżka masła orzechowego (ok. 20 g)
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego mielonego
- 400 g śmietany kremówki 30 %
- 125 ml syropu klonowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 50 g)
Wierzch:
- 100 g daktyli suszonych
- 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut.
- Po tym czasie odciskamy z wody i wrzucamy je do miski. Dodajemy płatki owsiane oraz masło orzechowe.
- Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.
- Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wylepiamy równomiernie całe jej dno. Odstawiamy, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Masa serowa:
- Jajka ubijamy 2-3 minuty mikserem.
- Dodajemy twaróg, kremówkę, syrop klonowy i mąkę. Wszystko razem miksujemy do dokładnego połączenia (ok. 3-4 minuty). Masa będzie bardzo płynna, ale nie trzeba się tym przejmować ;)
- Przelewamy do tortownicy ze spodem daktylowym
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy ok. 1 godziny (ok. 15 minut przed końcem warto przykryć wierzch arkuszem papieru do pieczenia, żeby się za bardzo nie zarumienił ;)).
- Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Nożem okrążamy sernik, żeby „odczepić” go od boków tortownicy. Sernik opadnie, a dzięki temu opadnie równo. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wierzch:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie odciskamy z nich wodę zostawiając 2-3 łyżki.
- Miksujemy je razem z masłem do połączenia dolewając troszkę wody pozostałej z moczenia daktyli (masa bez tego może być trochę za sucha). Smarujemy wierzch sernika.
- Ostudzony sernik wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Najsmaczniejszy, najbardziej wilgotny i kremowy będzie właśnie po małym leżakowaniu w zimnie. Smacznego :)
4 komentarze
Kuchnia lubi zaskakiwać :)
Sernik wygląda idealnie :)
Dla mnie już dawno te zdrowe zamienniki tradycyjnych słodkości sa lepsze :D A sernik wygląda bosko! Moje smaki <3
Co można dodać zamiast masła orzechowego?
Do spodu zwykłe masło, a na wierzchu troszeczkę ciężko zastąpić – można innym masłem z migdałów czy nerkowców albo po prostu pominąć i zrobić karmel z samych daktyli