fbpx

Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru

by Kucharka w baletkach

Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru nawrócił mnie na zdrowe fit słodycze albo zdrowe ciasta bez cukru.

Jeszcze niedawno bardzo często mawiałam, że nie wierzę w zdrowe słodycze. Zdawałam sobie sprawę, że w sklepie można spokojnie kupić te wszystkie „zdrowe cukry” albo „zdrowe zamienniki cukru”. Jednak myślałam, że niemożliwe jest uzyskanie takiego smaku jak w tradycyjnych ciastach.

Ostatnio jednak coraz bardziej przekonuję się, że rzeczywiście nie można uzyskać takiego samego smaku, bo można uzyskać lepszy! I do tego w zdrowej wersji!

Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru na pochwałę syropu klonowego

Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru - kawałek na talerzu

Fit sernik klonowy z daktylami bez cukru to wynik długiego poszukiwania idealnej inspiracji na ciasto, które przejdzie w moim domu. Takie, które nie dostanie metki „za mało słodkie”, „dziwne” itd.

Okazało się bowiem słodsze niż niejedno tradycyjne ciasto z cukrem, które dotychczas w domu serwowałam. Zdrowy sernik klonowy bez cukru to tak naprawdę jeden z najlepszych serników, jakie zrobiłam.

Nawet nie wiem czy nie najlepszy, jaki jadłam w życiu. Jest bardzo puszysty, a jednocześnie kremowy. Wilgotny, słodki, z wyraźną nutką syropu klonowego, daktyli i masła orzechowego. Same dobroci w jednym cudownym serniku, który na pewno Was zaczaruje, jak mnie.

Proszę nie przestrasz się tylko dużej ilości śmietany – prawdę powiedziawszy dodało mi się troszkę za dużo. Jednak tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc może tak właśnie miało być ;). Zapraszam na zdrowy sernik klonowy bez cukru :)

Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 10 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 373 kalorii 15b, 37w, 19t, 3bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 80 g płatków owsianych (ok. 8 łyżek)
  • 1 łyżka masła orzechowego (ok. 20 g)

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego mielonego
  • 400 g śmietany kremówki 30 %
  • 125 ml syropu klonowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 50 g)

Wierzch:

  • 100 g daktyli suszonych
  • 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut.
  2. Po tym czasie odciskamy z wody i wrzucamy je do miski. Dodajemy płatki owsiane oraz masło orzechowe.
  3. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.
  4. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wylepiamy równomiernie całe jej dno. Odstawiamy, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Masa serowa:

  1. Jajka ubijamy 2-3 minuty mikserem.
  2. Dodajemy twaróg, kremówkę, syrop klonowy i mąkę. Wszystko razem miksujemy do dokładnego połączenia (ok. 3-4 minuty). Masa będzie bardzo płynna, ale nie trzeba się tym przejmować ;)
  3. Przelewamy do tortownicy ze spodem daktylowym
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Pieczemy ok. 1 godziny (ok. 15 minut przed końcem warto przykryć wierzch arkuszem papieru do pieczenia, żeby się za bardzo nie zarumienił ;)).
  6. Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Nożem okrążamy sernik, żeby „odczepić” go od boków tortownicy. Sernik opadnie, a dzięki temu opadnie równo. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wierzch:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
  2. Po tym czasie odciskamy z nich wodę zostawiając 2-3 łyżki.
  3. Miksujemy je razem z masłem do połączenia dolewając troszkę wody pozostałej z moczenia daktyli (masa bez tego może być trochę za sucha). Smarujemy wierzch sernika.
  4. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  5. Najsmaczniejszy, najbardziej wilgotny i kremowy będzie właśnie po małym leżakowaniu w zimnie. Smacznego :)
Fity sernik klonowy z daktylami na szklanej paterze
Zdrowy sernik klonowy z daktylami bez cukru na stole

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 12 marca 2018 - 13:57

Kuchnia lubi zaskakiwać :)
Sernik wygląda idealnie :)

Odpowiedz
Natalia 12 marca 2018 - 16:55

Dla mnie już dawno te zdrowe zamienniki tradycyjnych słodkości sa lepsze :D A sernik wygląda bosko! Moje smaki <3

Odpowiedz
Ela 27 maja 2022 - 07:24

Co można dodać zamiast masła orzechowego?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 28 maja 2022 - 10:45

Do spodu zwykłe masło, a na wierzchu troszeczkę ciężko zastąpić – można innym masłem z migdałów czy nerkowców albo po prostu pominąć i zrobić karmel z samych daktyli

Odpowiedz

Skomentuj

Close