fbpx

Placki owsiane z serkiem wiejskim i truskawkami – łatwe, szybkie i pyszne

by Kucharka w baletkach

W truskawkowym sezonie ciężko oprzeć się przed zjedzeniem całego kosza truskawek, które dopiero co przynieśliśmy z targu. Mi truskawki nieodłącznie kojarzą się ze zbliżającym się latem, beztroską i koktajlami truskawkowymi, które miksowała dla nas mama. Teraz zawsze kiedy kupię truskawki staram zostawić sobie trochę na śniadanie, co oznacza chowanie ich w zakamarkach lodówki, żeby nie trafiły mi przed oczy ;-) I ostatnio udało mi się wykonać tą ciężką misję i powstały przecudowne placki owsiane z serkiem wiejskim i truskawkami, które serdecznie Wam dzisiaj polecam. Placki są delikatne, sycące i idealnie komponują się z lekko słonym serkiem wiejskim i słodko-kwaśnymi truskawkami. Te łatwe placki owsiane z serkiem wiejskim smakują trochę jak taka owsianka w formie placków, a chyba każdemu czasem przyda się lekka odmiana? ;-) Idealnie też nadadzą się na podwieczorek czy nawet kolację, więc tym bardziej polecam :-)

Placki owsiane z serkiem wiejskim i truskawkami

(2 porcje – ok. 8-10 sztuk)

~ 8-10 łyżek płatków owsianych
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
~ ew. 200 g cukinii startej i odciśniętej z wody
~ 200 g serka wiejskiego
~ 400 g truskawek
~ do podania dodatkowo: syrop klonowy / masło orzechowe

Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy 1 szklanką wrzątku. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.

Po tym czasie odciskamy nadmiar wody. Wbijamy jajka. Dodajemy ekstrakt i ew. cukinię (będą większe, a cukinii nie będzie w ogóle czuć ;-)). Mieszamy dokładnie.

Rozgrzewamy patelnię i lekko ją natłuszczamy. Smażymy placki na średnim ogniu z każdej strony ok. 1-2 minuty.

Placki układamy na talerzach. Podajemy z serkiem wiejskim, pokrojonymi truskawkami i syropem lub masłem orzechowym. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close