fbpx

Placki z serka wiejskiego na słono z ogórkiem i fetą – szybkie i fit placki z serka

by Kucharka w baletkach

Placki z serka wiejskiego na słono z ogórkiem i fetą to ekspresowe placki z serka idealne na fit kolację lub wytrawne śniadanie.

Muszę przyznać, że rzadko zdarzają mi się śniadania na słono. Jednak, ostatnio bardzo posmakowały mi placki z serka wiejskiego. Najpierw zrobiłam takie fit placki w wersji z truskawkami. Okazały się takie łatwe, szybkie i smaczne, że powtarzałam je wiele razy. I postanowiłam zrobić też wytrawną wersję.

Placki z serka wiejskiego z ogórkiem, fetą i koperkiem na białym talerzu

Powstały więc placki z serka wiejskiego na słono z ogórkiem i fetą. Co więcej, posypane koperkiem zyskują jeszcze bardziej świeży lekki smak. Takie śniadanie lub zdrowa kolacja to bardzo łatwa, delikatna i sycąca propozycja.

Feta dodaje ogórkom wyrazu, a taki duet bardzo dobrze pasuje do słonych placków z serka wiejskiego. Takie fit placki z serka nadadzą się też idealnie na kolację albo przekąska. Polecam je nawet na dzisiejszy wieczór, nie zmęczycie się, a na pewno bardzo Wam zasmakują :-)

Placki z serka wiejskiego z ogórkiem i fetą

Drukuj
Liczba porcji: 2 (8 sztuk) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 445 kalorii 29b, 45w, 18t, 6bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 serek wiejski (200 g)
  • 2 małe jajka
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 ogórek zielony
  • 70 g sera feta
  • garść posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE

  1. Serek wiejski, jajka, mąkę, proszek i pieprz mieszamy w misce. Mieszamy dokładnie.
  2. Rozgrzewamy patelnię (ew. wysmarowaną cienko olejem).
  3. Łyżką wykładamy ciasto tworząc placki, gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.
  4. Układamy placki na talerzach. Na wierzchu układamy obranego i pokrojonego w plasterki ogórka i fetę pokrojoną w kostkę. Posypujemy koperkiem. Podajemy. Smacznego :)
Placki z serka wiejskiego z ogórkiem, fetą i koperkiem na białym talerzu

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close