Placki z serka wiejskiego z ogórkiem i fetą – szybkie i fit

Rzadko zdarzają mi się śniadania na słono, ale tak mi zasmakowały ostatnio placki z serka wiejskiego, które pokazywałam Wam w wersji z truskawkami, że sobie takie zaserwowałam i okazało się cudowne. Placki z serka wiejskiego z ogórkiem i fetą posypane koperkiem to bardzo łatwa, delikatna i sycąca propozycja, z której aż czuć orzeźwiającą świeżość. Feta dodaje ogórkom wyrazu, a taki duet bardzo dobrze pasuje do słonych placków z serka wiejskiego. Takie fit placki z serka nadadzą się też idealnie na kolację albo przekąskę, więc polecam je nawet na dzisiejszy wieczór, nie zmęczycie się, a na pewno bardzo Wam zasmakują :-)

Placki z serka wiejskiego z ogórkiem i fetą

(7-8 sztuk – 2 porcje)

~ 1 serek wiejski (200 g)
~ 2 małe jajka
~ 80-100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ szczypta czarnego pieprzu
~ 1 ogórek zielony
~ 60-70 g sera feta
~ garść posiekanego koperku

Serek wiejski, jajka, mąkę, proszek i pieprz mieszamy w misce. Mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy patelnię (ew. wysmarowaną cienko olejem), zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.

Układamy placki na talerzach. Na wierzchu układamy obranego i pokrojonego w plasterki ogórka i fetę pokrojoną w kostkę. Posypujemy koperkiem. Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *