Placki z serka wiejskiego na słono z ogórkiem i fetą to ekspresowe placki z serka idealne na fit kolację lub wytrawne śniadanie.
Muszę przyznać, że rzadko zdarzają mi się śniadania na słono. Jednak, ostatnio bardzo posmakowały mi placki z serka wiejskiego. Najpierw zrobiłam takie fit placki w wersji z truskawkami. Okazały się takie łatwe, szybkie i smaczne, że powtarzałam je wiele razy. I postanowiłam zrobić też wytrawną wersję.
Powstały więc placki z serka wiejskiego na słono z ogórkiem i fetą. Co więcej, posypane koperkiem zyskują jeszcze bardziej świeży lekki smak. Takie śniadanie lub zdrowa kolacja to bardzo łatwa, delikatna i sycąca propozycja.
Feta dodaje ogórkom wyrazu, a taki duet bardzo dobrze pasuje do słonych placków z serka wiejskiego. Takie fit placki z serka nadadzą się też idealnie na kolację albo przekąska. Polecam je nawet na dzisiejszy wieczór, nie zmęczycie się, a na pewno bardzo Wam zasmakują :-)
SKŁADNIKI
- 1 serek wiejski (200 g)
- 2 małe jajka
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 ogórek zielony
- 70 g sera feta
- garść posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE
- Serek wiejski, jajka, mąkę, proszek i pieprz mieszamy w misce. Mieszamy dokładnie.
- Rozgrzewamy patelnię (ew. wysmarowaną cienko olejem).
- Łyżką wykładamy ciasto tworząc placki, gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.
- Układamy placki na talerzach. Na wierzchu układamy obranego i pokrojonego w plasterki ogórka i fetę pokrojoną w kostkę. Posypujemy koperkiem. Podajemy. Smacznego :)