Ostatnio wszystko jest u mnie bardzo intensywnie, więc rzadziej się odzywam, ale wciąż jestem, gotuję, a niedługo odzyskam trochę czasu, więc mam nadzieję pojawiać się tutaj częściej. A gotuję na szybko, staram się też, żeby było sprytnie, jak z tą pieczenią, którą można przechowywać w lodówce i smakuje dobrze zarówno na ciepło do obiadu, jak i włożona do kanapki. Pierwszy raz przygotowywałam mięso w ten sposób, ale na pewno powtórzę. Polędwiczka wieprzowa to wyjątkowo przyjemne mięso to robienia i myślę, że w każdym wydaniu smakuje cudownie. Tym razem postawiłam na coś nowego i powstała polędwiczka wieprzowa pieczona na parze. Dzięki pieczeniu na parze mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Zresztą spróbujcie, łatwe do przyrządzenia, bo właściwie robi się samo, a smak przerasta oczekiwania :> Polędwiczka wieprzowa pieczona na parze przed Wami :)
Polędwiczka wieprzowa pieczona na parze
~ 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 350 g)
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ spora szczypta ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ trochę oleju/oliwy
Mięso smarujemy oliwą/olejem. Następnie obtaczamy dokładnie w przyprawach i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc ;)). Następnie układamy je na kratce, którą wstawiamy do piekarnika. Pod mięsem umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach, a następnie kolejne 15 minut w 180 stopniach, co jakiś czas przewracając mięso. Podajemy na zimno lub na ciepło. Smacznego :)
2 komentarze
Nigdy nie piekłam w ten sposób, ale pomysł fajny :)
wspaniałe mięso i jako obiad i jako wędlina :)