Wczoraj wieczorem zamarzyło mi się pyszne zdrowe ciasto w barwach jesieni. A że miałam akurat pod ręką jeszcze kawałek pieczonej dyni, soczysty dojrzały owoc kaki i pięknego zbrązowiałego banana od razu wzięłam się do dzieła i powstało przepyszne pomarańczowe zdrowe ciasto z dyni i kaki bez cukru. Jest bardzo owocowe, wilgotne, lekko cynamonowe i przyjemnie słodkie. Taka kwintesencja jesieni w jednym kawałku. Nie myślałam nigdy, że będę wykorzystywać owoce kaki do ciasta, ale jak się okazało – to świetny pomysł, bo kiedy owoce persymony są soczyste i dojrzałe idealnie sprawdzają się jako słodzidło i kleik do ciasta. Pomarańczowe zdrowe ciasto z dyni i kaki bez cukru jest też bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, więc polecam na małe odstresowanie się po ciężkim dniu. Bo co może relaksować bardziej niż powolne dodawanie składników, mieszanie, kiedy za godzinkę mamy nagrodę w postaci pysznego ciasta niepowodującego wyrzutów sumienia? :> Zapraszam :)
Pomarańczowe zdrowe ciasto z dyni i kaki bez cukru
(keksówka 20×11 cm)
~ 400 g surowej dyni (u mnie hokkaido) lub ok. 250 g puree dyniowego
~ 1 dojrzały i miękki owoc kaki (ok. 150 g miąższu)
~ 1 duży dojrzały banan (ok. 150 g miąższu)
~ 2 jajka
~ 200 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
Dynię pieczemy w 200 stopniach do miękkości. Wyjmujemy i studzimy.
Do miski wrzucamy dynię, obraną i pokrojoną w kostkę kakę oraz obranego i pokrojonego w plasterki banana. Miksujemy wszystko blenderem do połączenia. Dodajemy jajka, mąkę, proszek i cynamon. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia. Przelewamy do keksówki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50-60 minut i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest przepieczone. Wyjmujemy i studzimy. Jeżeli chcecie jeszcze więcej słodkości to polecam zrobić polewę z daktyli, ale i tak same w sobie już jest pyszne. Smacznego :)
1 komentarz
Fajne połączenie smaków i ogólnie ciasto fajne wygląda ;)