Proteinowe wegańskie gofry powstały z inspiracji białkiem konopnym, które ostatnio wpadło mi w ręce, a którego nigdy wcześniej nie próbowałam. I zamiast wrzucać je do owsianki czy koktajlu z bananem (choć to pewnie też byłyby super smaczne pomysły ;-)) zrobiłam z nim takie przecudowne proteinowe wegańskie gofry, które idealnie nadadzą się dla sportowców, którzy potrzebują więcej białka albo po prostu na sycące pyszne słodkie danie czy deser, bo są naprawdę smaczne. Dla mnie wszelkie gofry to zawsze comfort food i uwielbiam jeść przeróżne wersje, a te tutaj są lekko słodkie, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i idealnie pasują do podania z jogurtem, bananami i masłem orzechowym <3
Proteinowe wegańskie gofry
(ok. 3-4 okrągłe gofry lub 1-2 duże prostokątne)
~ 45 g białka konopnego
~ 1 duża łyżka mąki z ciecierzycy (ok. 35 g)
~ 1 mały dojrzały banan (ok. 80 g miąższu)
~ 1 łyżeczka oleju roślinnego
~ solidna szczypta cynamonu
~ do podania dodatkowo: jogurt, owoce (banany, figi, borówki, maliny, śliwki), masło orzechowe
Banana rozgniatamy dokładnie widelcem z bananem. Mieszamy z białkiem, mąką z ciecierzycy, olejem, cynamonem i 2-3 łyżkami wody.
Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje ;-)), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.
Smażymy gofry ok. 2-3 minuty delikatnie podnosząc wieczko i sprawdzając czy gofry się już przepiekły i odchodzą swobodnie od gofrownicy.
Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :-)