Fit burgery z kurczaka w bułce z kaszy jaglanej z pastą z pieczonej papryki

Ostatnio w kuchni stawiam zdecydowanie na prostotę, ale na początku tego tygodnia zachciało mi się trochę pokombinować i przypomniała mi się bułka z kaszy jaglanej, którą już Wam pokazywałam przy okazji burgerów wołowych i powstały przepyszne fit burgery z kurczaka w bułce z kaszy jaglanej z pastą z pieczonej papryki, czyli muhammarą, którą pokazywałam Wam ostatnio. Rzadko pokazuję Wam dania mięsne, bo rzadko je jadam, ale jeśli już to zawsze stawiam na mięso z wiadomego źródła – jak na przykład mięso kurczaka od https://zagrodowy.pl/, gdzie mam pewność, że kurczaki nie są faszerowane antybiotykami i rosną naturalnie. Więcej o hodowli możecie przeczytać na https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/. I właśnie korzystając z takiego zdrowego dobrego mięsa, nabrałam ochoty na delikatne burgery z kurczaka będą idealnie pasować do słodko-pikantnej pasty z pieczonej papryki, którą Wam ostatnio pokazywałam i delikatnej jaglanej bułki. I naprawdę fit burgery w bułce z kaszy jaglanej wychodzą przepyszne, sycące i myślę, że mogą Wam pozytywnie zaskoczyć ;-)

Fit burgery z kurczaka w bułce z kaszy jaglanej z pastą z pieczonej papryki

(2 porcje)

Bułki jaglane:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 1 jajko
~ sól, pieprz
~ ew. 1-2 łyżki mąki (będą wtedy bardziej zbite, ale ja robiłam bez i też się trzymały ;))

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Kaszę jaglaną miksujemy z jajkiem (i ew. mąką) blenderem na gładką masę. Doprawiamy solidną szczyptą soli i pieprzu. Następnie dzielimy na 4 części i wykładamy je na blaszkę do pieczenia w luźnych odstępach.

Wilgotnymi dłońmi formujemy „połówki bułek” (ważne, żeby były równej wielkości) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku nagrzanym do 190 stopni na najwyższym poziomie ok. 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut.

Fit burgery z kurczaka:
~ 250-300 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
~ 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka oleju do smażenia

Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami i formujemy w dłoniach 2 kotlety. Następnie rozgrzewamy natłuszczoną cieniutko patelnię i wrzucamy nasze kotlety. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem podlewając w razie potrzeby wodą i przewracając na drugą stronę po ok. 4-5 minutach.

~ muhammara z tego przepisu
~ 2 duże garści roszponki
~ 1 małe awokado

Awokado wydrążamy i rozgniatamy.

Każdą „połówkę bułki”  jaglanej smarujemy rozgniecionym awokado. Nakładamy roszponkę, a na nią kotlet i solidną porcję muhammary. Zlepiamy drugą częścią. Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *