Wegańskie przekąski na imprezę – ponad 10 przepysznych propozycji

Ostatnio robiłam małą parapetówkę dla moich znajomych i ubzdurało mi się, że już wszyscy z nich zostali weganami, więc postanowiłam podjąć się tej misji i ugościć ich w jak najpyszniejszy sposób.

Oczywiście potem okazało się, że są wegetarianami, a niektórzy w sumie to semi, a inni gdyby zjedli raz mięso, to by się nic nie stało ;-) Jednak, i tak byli mega zadowoleni, że chciałam im dogodzić, a ja czułam się dumna, że umiem już przygotować tak fajne i pyszne wegańskie jedzenie.

U mnie zawsze wszelkie imprezy to była sałatka gyros, wrapy z tortilli z szynką i serem i ewentualnie sałatka Meksykański Król Imprezy, czyli niezbyt wegańskie opcje ;-)

Jednak, gotując coraz więcej wegańskich potraw, nie miałam specjalnie trudności, żeby i tym razem coś fajnego powymyślać i postanowiłam zebrać moje pomysły na przepyszne wegańskie przekąski na imprezę, bo zainteresowanie ograniczaniem mięsa, poznawaniem nowych smaków rośnie :-)

Wegańskie przekąski na imprezę

1# Domowy hummus i marchewki

Nieważne jakbym się starała, każdy na mojej imprezie czeka na domowy hummus i marchewki pokrojone w słupki. Ja uwielbiam to połączenie, więc niespecjalnie mnie to dziwi, a jest to takie wdzięczne, łatwe i pyszne danie, że pojawia się zawsze. I zawsze pierwsze znika ;-)

2# Kanapki z bagietki z wegańską pastą

Kanapeczki z wegańską pastą to kolejna super propozycja, którą każdy lubi i można przygotować jej różne wersje. Jednak niezależnie od pasty, którą wybierzecie albo którą zrobicie (a możecie zrobić na przykład pastę z pieczonej papryki, pastę z bobu albo pastę bezjajeczną) koniecznie posypcie kanapki kiełkami rzodkiewki albo brokułu, bo dzięki temu cieszą nie tylko ząb, ale też oko ;-)

3# Nachos z wegański sosem serowym

Wegański sos serowy to po prostu odkrycie życia, które dla mnie jest dużo smaczniejsze niż tradycyjny sos serowy. Idealnie też nada się do makaronu czy nawet kanapek, więc jeśli Wam zostanie, na pewno się nie zmarnuje ;-) A nachos można kupić albo zrobić samemu, jeśli macie czas :-)

4# Wegańskie sushi

Wegańskie sushi jest dość pracochłonne, ale gwarantuję Wam, że ten wysiłek popłaca, bo wegańskie sushi jest lepsze niż tradycyjne! Ja ostatnio poszalałam i zrobiłam nawet wegańskiego łososia z marchewki, ale można zrobić po prostu z podsmażonym tofu wędzonym i awokado, a będzie i tak super.

5# Wegańska frittata

Wegańska frittata z fasolką szparagową to kolejna propozycja pewniaczek, która każdy lubi i która bardzo szybka znika. Idealnie podać ją z sosem czosnkowym albo pomidorowym nabitą na wykałaczki :-)

6# Krakersy z kaszy jaglanej

Krakersy z kaszy jaglanej uświadomiły mi, że nie ma chyba pozornie mącznej potrawy, której nie dałoby się zrobić z kaszy jaglanej. Są fajnie chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, mocno paprykowe, dużo lepsze niż tradycyjne krakersy :-)

7# Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami

Choć ja jestem zdecydowanie zwolenniczką finger food na imprezach, to moi goście nie zawsze ;-) Często więc w ramach kompromisu pojawia się ta sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami, która pięknie wygląda, jest przesmaczna, łatwa, sycąca i można ją podawać i na zimno, i na ciepło :-)

8# Skrzydełka z kalafiora

Wegańskie skrzydełka z kalafiora to kompletnie inny wymiar kalafiora, który dotychczas znaliście. Dla mnie całkowicie odmieniły spojrzenie na to warzywo, za którym kiedyś nie przepadałam, a teraz pojawia się u mnie regularnie. Takie skrzydełka super podać z sosem pomidorowym i gwarantuję, że każdy będzie chciał ich spróbować ;-)

9# Chipsy warzywne

Zdrowe chipsy warzywne mogą odstraszyć i wielu z Was może pomyśleć, że czepiam się chipsów. Spokojnie, chipsy tradycyjne są mile widziane, ale ja zachęcam, żebyście pokombinowali z różnymi warzywami, bo można odkryć naprawdę przecudowne smaki i pozytywnie się zaskoczyć. Tutaj widzicie pyszne chrupiące chipsy z topinamburu, ale podobnie można zrobić chipsy z buraka, marchewki czy nawet zwykłych ziemniaków :-)

10# Klopsiki z bobu i soczewicy

Klopsiki wszelkiej maści bardzo kojarzą mi się z sylwestrem w dzieciństwie, bo mama notorycznie przygotowywała dla nas klopsiki z pieczarkami. I choć jej klopsiki przeszły już do legendy, to mi wciąż klopsiki kojarzą się z imprezową przekąską, którą można nabić na wykałaczkę, a podane na hummusie sprawia, że nie są suche i smakują nieziemsko :-)

11# Tacos z fasolą i awokado

Tacos z fasolą i awokado to kolejne danie, które każdy kocha, a mi dania meksykańskie pasują na wszelkie imprezy, bo są po prostu super smaczne i sycące. Takimi tacos na pewno zaskoczycie gości, a podane obok tequili zrobią prawdziwą furorę ;-)

12# Tradycyjne falafele

Tradycyjne falafele nie są najłatwiejsze do zrobienia, a ja sama nie przepadam za samą czynnością smażenia w głębokim oleju, ale smak to wynagrodzi. Ja lubię je podawać z hummusem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym czy tzatziki.

13# Wegański pasztet

Nigdy nie byłam fanką mięsnych pasztetów, ale wegańskie to już inna historia. Można je podać na kanapkach, ale ja najbardziej lubię je jeść bez niczego, bo są tak pyszne, aromatyczne i cudowne, że to własnie ich chcę zjeść najwięcej. I goście zresztą też ;-) Ja najbardziej polecam Wam pasztet jaglany z orzechami laskowymi, ale można zrobić też pasztet z kalafiora lub pasztet z soczewicy :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *