Koniec lata najbardziej kojarzy mi się z paprykami i bakłażanami, więc wszelkie warzywne gulasze, zapiekanki czy mieszanki z kaszą są na porządku dziennym. I jedną z takich obowiązkowych późnoletnich potraw jest ratatouille, czyli francuska potrawka warzywna, a tym razem mam dla Was troszkę bogatszą wersję, bo przygotowałam ratatouille z mięsem mielonym. I kolejny raz przekonałam się, że mięso mielone cudownie pasuje do sosu pomidorowego, a dodatek innych warzyw i ziół sprawia, że całość smakuje naprawdę wyjątkowo. O ratatouille dowiedziałam się z francuskiej bajki o tym samym tytule i choć tam ratatouille ma bardziej postać zapiekanki to zapewniam Was, że zarówno taka wersja, jak i wersja gulaszowa jest pełnoprawna ;) A ratatouille z mięsem mielonym smakuje przecudownie, zapraszam :)
Ratatouille z mięsem mielonym
(2-3 porcje)
~ 1 duża cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 200-250 g mięsa mielonego (u mnie wołowe, ale drobiowe też idealnie się sprawdzi ;))
~ 2 duże pomidory (ok. 400-500 g; mięsiste najlepsze)
~ 2 papryki (np. czerwona i żółta)
~ 1 średnia cukinia (ok. 400g)
~ 1 bakłażan (ok. 400 g)
~ ew. 2 łyżki przecieru pomidorowego
~ 3-4 łyżki oliwy
~ 1 łyżka ziół prowansalskich
~ 1/2 łyżeczki tymianku
~ sól, pieprz
Bakłażana kroimy w kosteczkę, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Przepłukujemy zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy mięso mielone przyprawione solą i pieprzem, a po 2-3 minutach dorzucamy pokrojoną paseczki paprykę, pokrojonego bakłażana i plastry cukinii. Smażymy ok. 2-3 minuty i dodajemy drobniutko posiekane pomidory, zioła oraz tymianek. Dusimy ok. 10-15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną, a pomidory utworzą sos.
Po tym czasie dodajemy przecier (jeśli wyszło za mało sosu przed mało mięsiste pomidory), solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ryżem lub kaszą (lub pieczywem ;)) Smacznego :)
1 komentarz
NIe jadłam wersji bez mięsa a tym bardziej z mięsem ;)