fbpx

Pieczone figi z gorgonzolą

by Kucharka w baletkach

Pieczone figi z gorgonzolą zrobiłam sobie trochę na przekór ;)

Owoce w niesłodkich połączeniach bowiem nigdy specjalnie mnie nie zachęcały. Jednak, kupiłam ostatnio ser gorgonzola w ramach odkrywania nowych składników i połączeń. Dodatkowo, wielokrotnie gdzieś zabłysło mi połączenie tego sera z figami. Postanowiłam więc zrobić coś nowego i powstały te piękne oraz szybkie pieczone figi z gorgonzolą.

Dotychczas figi lądowały u mnie na owsiance, omletach czy plackach. Nie byłam więc specjalnie przekonana, że będzie to cudowne połączenie. Jednak, takie się właśnie okazało.

Ciężko opisać mi jak to wszystko smakuje. Mogę powiedzieć tylko, że lekko cierpka i soczysta figa idealnie komponuje się z gorgonzolą. Co więcej, razem tworzą wyrazisty lekko słodki sos, który idealnie nadaje się do lekkiego skropienia mieszanki sałat.

Bardzo polecam i zapraszam – przepyszne pieczone figi z serem pleśniowym na lekką przekąskę przed Wami :)

Pieczone figi z gorgonzolą

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 80 kalorii 3b, 10w, 4t, 1bł (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 4 dojrzałe figi
  • 50 g sera gorgonzola

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Figi kroimy dość głęboko na krzyż. Ustawiamy je dość luźno w naczyniu żaroodpornym.
  3. Ser kroimy w paseczki i wkładamy do naciętych fig.
  4. Pieczemy ok. 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Podajemy na mieszance sałat jako przystawkę lub przekąskę. Smacznego :)
Pieczone figi z gorgonzolą na talerzu

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close