fbpx
Home ciecierzyca Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową

Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową

by Kucharka w baletkach

Choć lubię swoją pracę to jednak nawet dla mnie poniedziałki są ciężkie. Już sama idea odebrania weekendowej wolności troszkę przytłacza, ale na szczęście poniedziałki mają to do siebie, że bardzo szybko mijają ;) I warto sobie w nagrodę za przeżycie tego dnia i nie poddania się zaserwować sobie coś pysznego, łatwego i zdrowego po powrocie do domu. Takie małe poniedziałkowe comfort food. A dla mnie niezmiennie od kilku lat zdecydowanie prym w tym wiodą naleśniki. A tym razem mam wyjątkową wersję bo przygotowałam wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową, w których na pewno się zakochacie. Uwielbiam fasolkę i kiedy widzę zieloną nie ma opcji, żebym nie kupiła chociażby garści, a potem narzekam sobie pod nosem, kiedy obcinam końcówki przygotowując obiad :p Ale sezon i tak powoli dobiega końca, więc myślę, że warto go wykorzystać do końca. A wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową to potrawa, która zapadanie Wam bardzo długo w pamięci i z pewnością powtórzycie je nie raz ;) Zapraszam :)

Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową

(5 sztuk)

Wegańskie naleśniki gryczane: 
~ 125-150 g mąki gryczanej
~ 1 szklanka wody
~ szczypta soli

Mąkę gryczaną mieszamy z wodą energicznie trzepaczką, a następnie solimy. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Następnie mieszamy, dolewamy troszkę wody w razie potrzeby i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

(Jeśli wolicie możecie zrobić tradycyjne naleśniki wegańskie ze zwykłej mąki, przepis tutaj ;))

Nadzienie:
~ 300 g fasolki szparagowej
~ 200 g hummusu (polecam hummus domowy ;))
~ 1 garść posiekanej natki pietruszki
~ sól, pieprz

Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki i gotujemy ja ok. 8 minut w osolonym wrzątku (aż będzie miękka).

Naleśniki smarujemy hummusem (dość grubo). Posypujemy posiekaną natką pietruszki, solimy i pieprzymy w razie potrzeby (w zależności od gustu ;)). Nakładamy fasolkę szparagową i zawijamy jak burrito.

Obsmażamy jeszcze chwilkę na patelni z każdej strony, jeśli chcemy,  żeby zrobiły się lekko chrupiące. Smacznego :)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ervisha 10 września 2018 - 17:11

Gryczane naleśniki są pyszne :)

Reply
Natalia 11 września 2018 - 09:26

Te naleśniki wołają moje imię :D Kocham połączenie hummusu z fasolką szparagową!

Reply
Wege Psycholek 12 września 2018 - 13:56

Ciekawe nadzienie :)) i fajne naleśniczki – nie było problemu z rozpadaniem się ich na mące gryczanej?

Reply
pinkyyy 12 września 2018 - 19:05

Cieszę się, że się podoba :) O dziwo nie- sama byłam zaskoczona, ale mąka gryczana to mała czarodziejka :) I oczywiście niezbędna jest dobra patelnia – mi bardzo służy moja ukochana teflonowa specjalnie do naleśników :)

Reply
Paula 9 marca 2020 - 09:47

Taką wersję na pewno polubię, super przepis :)

Reply

Skomentuj

Close