Marchewkowe placki z ricotty z jabłkiem wyglądają bardzo niepozornie w porównaniu do smaku jaki mają. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach z nutką cynamonu. Trudno mi nawet ująć w słowa ich zalet, ale jedząc je można naprawdę popaść w błogostan, który przy tym co się dzieje za oknami chyba jest wskazany ;) Już, kiedy kupiłam ricottę powstał w mojej głowie pomysł na zrobienie ich to czułam, że będzie to strzał w dziesiątkę i nie pomyliłam się. Połączenie marchewka+ricotta+jabłka+cynamon wyszło cudowne, a na podane na śniadanie to idealny początek dnia. Bardzo gorąco polecam, bo marchewkowe placki z ricotty z jabłkiem to przepyszne cudeńka ;)
Marchewkowe placki z ricotty z jabłkiem
(2 porcje)
~ 250 g ricotty
~ 1 jajko
~ 100 ml mleka
~ 50 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 duża marchewka (ok. 200 g)
~ 1 duże jabłko (200 g)
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ jogurt naturalny i masło orzechowe do podania
Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.
Ricottę, mąkę, jajko, mleko, proszek i cynamon umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką (jeżeli będzie za gęste dolewamy trochę wody, powinno mieć konsystencję jak na zwykłe pancakes, lekko bardziej gęstą niż tradycyjne naleśniki). Dodajemy startą i odciśniętą dokładnie z soku marchewkę. Mieszamy.
Łyżką nakładamy porcje na rozgrzaną teflonową patelnię formując placuszki. Na każdy z nich przyklejamy plasterki jabłka i przykrywamy odrobiną ciasta. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po ok. 2 minutki. Podajemy z jogurtem naturalnym i masłem orzechowym :)
5 komentarzy
Wygląda bardzo ciekawie. Jabłko z marchewką wiem, że jest dobre, to może i takie placuszki będą równie, albo i jeszcze bardziej smaczne :)
placuszków z ricotty z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam, ale nie wątpię, że są przepyszne ! :)
ile cudownych smaków:)
Ricotta i marchewka – ciekawe, takich placuszków jeszcze nie jadłam.
Cóż za wspaniały smak!