Schab w pieczarkach i pomidorach

Jeszcze niedawno schab znałam tylko w postaci kotleta usmażonego na oleju i podanego z ziemniakami i surówką, jak nakazuje polska tradycja, ale ja jestem raczej fanką lżejszych dań, więc postanowiłam schab udusić w pieczarkach i pomidorach z dodatkiem serka i powstało coś przepysznego. Nie ma w sobie nic z tłustego ciężkiego schabowego – schab w pieczarkach i pomidorach jest delikatny, aromatyczny, troszkę serowy i lekki. Aby skrócić czas przygotowania można użyć piersi z kurczaka, ale ja polecam wersję ze schabem – jest bardziej wyrazista ;) A całość i tak jest bezproblemowa i każdy na pewno sobie z nią poradzi. Zapraszam – schab w pieczarkach i pomidorach przed Wami :)

Schab w pieczarkach i pomidorach

(2 porcje)

~ 1 cebula
~ 2 średnie pomidory (ok. 300 g)
~ 2 grube plastry schabu (ok. 300 g)
~ 300 g pieczarek
~ 50 g mozzarelli (ew. serków topionych)
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~ ugotowany ryż/kasza do podania

Schab kroimy w paseczki, cebulę siekamy, pomidory kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Cebulę podsmażamy na patelni leciutko wysmarowanej olejem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy schab. Smażymy kilka minut, aż mięso się ładnie zarumieni. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a następnie dorzucamy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy pomidory. Smażymy kilka minut, aż z pomidorów zrobi się pulpa (ok. 3-4 minuty). Dodajemy przecier i 3-4 łyżki wody. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 15-20 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając troszkę wody. Gdy mięso zrobi się już miękkie dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę i mieszamy, aż się roztopi. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego :)

Drukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *