fbpx

Kremowy sernik z jabłkami z kruszonką w wersji fit, czyli sernikoszarlotka bez cukru

by Kucharka w baletkach

Kremowy sernik z jabłkami z kruszonką to sernik, który idealnie nada się dla niezdecydowanych czy mają ochotę na szarlotkę czy sernik.

Ja ostatnio sama miałam taką zagwozdkę. Dostałam karton jabłek prosto z sadu, więc czułam, że to czas na szarlotkę. Jednak, w lodówce czekało na mnie też wiaderko twarogu, a kremowy sernik, jak sernik matcha z polewą z białej czekolady, chodził za mną już jakiś czas. Postanowiłam więc połączyć te dwa ciasta i jeszcze udało mi się to zrobić w wersji fit.

Kremowy sernik z jabłkami to fit sernik a la szarlotka

Kremowy sernik z jabłkami zrobiłam więc bez spodu, ale za to z kruszonką. Mamy więc mięciutki kremowy sernik rozpływający się w ustach, słodkie cynamonowe jabłka i maślaną kruszonkę na wierzchu. Naprawdę mistrzowskie trio, które każdemu zasmakuje.

Ten fit sernik z jabłkami jest też łatwy i dość szybki do zrobienia. Nie ma tutaj spodu, więc nie trzeba nic zagniatać. Najbardziej czasochłonną czynnością jest przygotowanie jabłek. Polecam więc zacząć właśnie od niej, bo potrzebują też troszkę czasu, żeby ostygnąć. A kiedy już masz je gotowe to najcięższa praca za Tobą :)

Taki fit sernik świetnie też sprawdzi się jako dietetyczny przepis na zdrowe ciasto. Wiem, że nowy rok dla wielu wiąże się z postanowieniami o zdrowszym odżywianiu i ograniczeniu słodyczy. Takie fit ciasta mogą to naprawdę ułatwić! Zazwyczaj są mniej słodkie niż tradycyjne. Jednak, mam wrażenie, że tradycyjne są z kolei bardzo często przesłodzone i czuć w nich głównie cukier. Może tak trafiam albo po prostu już odzwyczaiłam się, i moją rodzinę, od nadmiaru cukru i takie wypieki są dla nas idealne.

Ja jako zamiennik cukru używam erytrol. Jednak, możesz też użyć ksylitolu lub słodzika jeśli wolisz. Ja nie przepadam za jednym ani drugim, a erytrolu sprawdza mi się dobrze w wypiekach (na ‘surowo’ też nie przepadam i nawet bezcukrowe ciasta, które posypuje się pudrem, wolę posypać cukrem pudrem). Warto jednak wypróbować kilka, żeby zobaczyć, która opcja najbardziej odpowiada Twoim preferencjom.

Alternatywnie oczywiście można użyć zwykłego cukru. Sernikoszarlotka wtedy już nie będzie tak dietetyczna i nie będzie miała 330 kcal w dużym kawałku (1/8 całości) lub 220 w standardowej porcji. Jednak, wciąż będzie pyszna i na takie wypieki też warto sobie czasem pozwolić. Nawet na diecie ;)

Kremowy sernik z jabłkami z kruszonką

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 220 kalorii 17B, 20W, 9T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 50 g suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego
  • 25 g masła
  • 3 jajka
  • 2 białka jajek
  • 150 g erytrolu
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 25 g erytrolu

PRZYGOTOWANIE

Jabłka:

  1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do dużego garnka.
  2. Dodajemy posiekane daktyle, cynamon i pół szklanki wody.
  3. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy do miękkości jabłek.
  4. Studzimy.

Masa serowa:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Masło wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Lekko studzimy.
  3. Do miski miksera wbijamy jajka oraz białka. Dodajemy erytrol i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej puszystej masy (ok. 10 minut).
  4. Do masy dodajemy twaróg oraz masło. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę oraz ekstrakt. Ponownie miksujemy do połączenia.
  5. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu układamy jabłka, ostrożnie łyżka po łyżce, żeby nie zatopiły się wszystkie, jak wrzucimy je na raz. Chcemy, żeby pokryły one wierzch sernika w całości.

Kruszonka i wykończenie:

  1. Do miski wrzucamy mąkę oraz masło. Mieszamy i łączymy jak na zacierki.
  2. Dorzucamy erytrol. Mieszamy ponownie i wysypujemy równomiernie na wierzch jabłek.
  3. Sernikoszarlotkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni.
  4. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy na 5 minut, a następnie otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 30 minut.
  5. Po tym czasie wykładamy sernik i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close