fbpx

Rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą

by Kucharka w baletkach

Rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą, czyli zapiekane w pionie naleśniki z dynią i ricottą na celebrację piątku!

W końcu piątek piątek to weekendu początek! Muszę przyznać, że dla mnie ten tydzień był troszkę stresujący. Witam więc weekend z ulgą na sercu. To w końcu czas, kiedy można bezkarnie i bez wyrzutów sumienia spędzić beztrosko czas.

Na miłe rozpoczęcie weekendu zapraszam Was dzisiaj na danie wyjątkowe, czyli rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą. Choć może wydawać się pracochłonne, to jest łatwe i przyjemne do zrobienia.

Do jego przygotowania zainspirowała mnie kuchnia włoska. Dodatkowo, kiedyś prezentowałam już Wam tą potrawę w bardziej tradycyjnej wersji. W prawdziwie włoskim wydaniu bowiem zamiast naleśników używa się płatów lasagne. Jednak, tym razem miałam ochotę na naleśniki, więc wyszło tak, ale efekt był przepyszny!

przepis na standardowe naczynie żaroodporne – 3 razy więcej niż na zdjęciu

Rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą inspirowane kuchnią włoską

O cudownym smaku połączenia dyni i ricotty pisałam już nie raz. Tutaj jeszcze wzbogacone jest sosem pomidorowym i delikatną ciągnącą się mozzarellą. Całość to naprawdę magia! Samo przygotowywanie rotolo z naleśników z dynią i ricottą nie jest trudne. Najtrudniejszą czynnością tutaj jest samo usmażenie naleśników. Myślę jednak, że większość opanowała już tę umiejętność ;)

Dodatkowo, do tego dania będą pasować zarówno naleśniki z białej mąki, jak i pełnoziarnistej czy gryczanej. Ja jestem fanką gryczanych, więc wiadomo, które wybrałam. Jednak, Wy róbcie jak Wam się podoba i rozkoszujcie się tą cudowną potrawą, zapraszam :)

Rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 850 kalorii 42b, 105w, 34t, 11bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej, pełnoziarnistej lub gryczanej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody

Nadzienie:

  • 1 mała dynia piżmowa (ok. 800 g)
  • 250 g ricotty
  • solidna szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Reszta:

  • 1  kulka mozzarelli (ok. 125 g)

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki:

  1. Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy resztę składników, energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia i odstawiamy na przynajmniej 15 minut.
  2. Smażymy 6-8 naleśników na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni.

Nadzienie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Dynię obieramy ze skóry kroimy na małe części. Pieczemy ok. 35 minut (po tym czasie powinna być już miękka). Studzimy ją i za pomocą widelca lub blendera rozgniatamy na puree.
  3. Do dyni dodajemy ricottę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy sola, pieprzem, gałką i papryką.
  4. Nadzienie rozkładamy po równo na usmażonych naleśnikach i zawijamy w ruloniki.
  5. Każdy rulonik kroimy na 3 lub cztery równe części (w zależności od wysokości naszego naczynia żaroodpornego, nie mogą wystawać ponad naczynie), a następnie układamy ciasno w pozycji pionowej w naczyniu żaroodpornym.

Sos pomidorowy:

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone drobniutko pomidory. Smażymy ok. 3-4 minuty, aż powstanie pulpa. Dodajemy przecier, dolewamy troszkę wody i dokładnie mieszamy.
  3. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Miksujemy blenderem na gładki sos.

Reszta:

  1. Sos wylewamy cały na ułożone ruloniki.
  2. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
  3. Posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5-8 minut. Smacznego :)

 

 

 

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 16 marca 2018 - 16:14

Cieszę się, ze to dla Ciebie koneic stresu i oby nie wrócił ;) Stresowi mówimy NIE ;)

Twoje danie smacznie wygląda ;)

Odpowiedz
Natalia 16 marca 2018 - 18:21

Nigdy nie jadłam tak zapiekanych naleśników :) Super opcja!

Odpowiedz

Skomentuj

Close