Rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą, czyli zapiekane w pionie naleśniki z dynią i ricottą na celebrację piątku!
W końcu piątek piątek to weekendu początek! Muszę przyznać, że dla mnie ten tydzień był troszkę stresujący. Witam więc weekend z ulgą na sercu. To w końcu czas, kiedy można bezkarnie i bez wyrzutów sumienia spędzić beztrosko czas.
Na miłe rozpoczęcie weekendu zapraszam Was dzisiaj na danie wyjątkowe, czyli rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą. Choć może wydawać się pracochłonne, to jest łatwe i przyjemne do zrobienia.
Do jego przygotowania zainspirowała mnie kuchnia włoska. Dodatkowo, kiedyś prezentowałam już Wam tą potrawę w bardziej tradycyjnej wersji. W prawdziwie włoskim wydaniu bowiem zamiast naleśników używa się płatów lasagne. Jednak, tym razem miałam ochotę na naleśniki, więc wyszło tak, ale efekt był przepyszny!
Rotolo naleśnikowe z dynią i ricottą inspirowane kuchnią włoską
O cudownym smaku połączenia dyni i ricotty pisałam już nie raz. Tutaj jeszcze wzbogacone jest sosem pomidorowym i delikatną ciągnącą się mozzarellą. Całość to naprawdę magia! Samo przygotowywanie rotolo z naleśników z dynią i ricottą nie jest trudne. Najtrudniejszą czynnością tutaj jest samo usmażenie naleśników. Myślę jednak, że większość opanowała już tę umiejętność ;)
Dodatkowo, do tego dania będą pasować zarówno naleśniki z białej mąki, jak i pełnoziarnistej czy gryczanej. Ja jestem fanką gryczanych, więc wiadomo, które wybrałam. Jednak, Wy róbcie jak Wam się podoba i rozkoszujcie się tą cudowną potrawą, zapraszam :)
SKŁADNIKI
Naleśniki:
- 150 g mąki pszennej, pełnoziarnistej lub gryczanej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
Nadzienie:
- 1 mała dynia piżmowa (ok. 800 g)
- 250 g ricotty
- solidna szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Reszta:
- 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki:
- Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy resztę składników, energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia i odstawiamy na przynajmniej 15 minut.
- Smażymy 6-8 naleśników na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni.
Nadzienie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Dynię obieramy ze skóry kroimy na małe części. Pieczemy ok. 35 minut (po tym czasie powinna być już miękka). Studzimy ją i za pomocą widelca lub blendera rozgniatamy na puree.
- Do dyni dodajemy ricottę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy sola, pieprzem, gałką i papryką.
- Nadzienie rozkładamy po równo na usmażonych naleśnikach i zawijamy w ruloniki.
- Każdy rulonik kroimy na 3 lub cztery równe części (w zależności od wysokości naszego naczynia żaroodpornego, nie mogą wystawać ponad naczynie), a następnie układamy ciasno w pozycji pionowej w naczyniu żaroodpornym.
Sos pomidorowy:
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone drobniutko pomidory. Smażymy ok. 3-4 minuty, aż powstanie pulpa. Dodajemy przecier, dolewamy troszkę wody i dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Miksujemy blenderem na gładki sos.
Reszta:
- Sos wylewamy cały na ułożone ruloniki.
- Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
- Posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5-8 minut. Smacznego :)
2 komentarze
Cieszę się, ze to dla Ciebie koneic stresu i oby nie wrócił ;) Stresowi mówimy NIE ;)
Twoje danie smacznie wygląda ;)
Nigdy nie jadłam tak zapiekanych naleśników :) Super opcja!