Rotolo ze szpinakiem i ricottą z mozzarellą to wyjątkowe danie. Swoje korzenie ma we Włoszech i tak naprawdę to wariacja na temat klasycznej lasagne.
Rotolo bowiem to nic innego jak zwinięte w ruloniki płaty lasagne z nadzieniem, które potem zapieka się w sosie z serem. Jak widać – to bardzo pomysłowe i ciekawe danie, o którym mało kto słyszał. Jednak, o którym powinien usłyszec każdy.
Samo już połączenie szpinaku i ricotty to coś, czego trzeba spróbować. To połączenie jest właśnie często wykorzystywane w lasagne ze szpinakiem. Jeżeli jesteście na diecie bezmięsnej, na pewno już nie raz widziliście takie danie w sekcji makaronów w menu różnych restauracji.
Rotolo ze szpinakiem i ricottą natomiast to nic innego jak lasagne ze szpinakiem i ricottą tylko zapieczone w troszeczkę innej formie. Według mnie dużo ciekawszej i przyjemniejszej dla oka ;)
Rotolo ze szpinakiem i ricottą z mozzarellą to bardziej kreatywna lasagne
Przy rotolo ze szpinakiem jest co prawda więcej pracy niż przy zwykłym lasagne. Należy bowiem pieczołowicie zawijać płaty lasagne w ruloniki. Jednak, zapewniam Was, że warto. Takie danie nie tylko jest przecudownie smaczne, ale tez zawsze budzi zachwyt. A dodatkowo – nie ma możliwości, żeby danie spiekło się i wysuszyło nadmiernie w rogach, co się często zdarza przy tradycyjnej lasagne.
Podobne rotolo można przygotować również w wersji z naleśnikami. Ja na blogu pokazywałam Wam wersję naleśnikową z ricottą i dynią. Wersja ze szpinakiem i ricottą jest bardziej tradycyjna, ale jeśli wolicie zamiast płatów lasagne, użyć naleśników, też będzie pysznie ;)
SKŁADNIKI
Rotolo:
- 9 płatów lasagne
- 450 g szpinaku mrożonego
- 250 g ricotty
- sól, pieprz
- solidna szczypta gałki muszkatołowej
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE
Rotolo:
- Platy lasagne gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie uważając, żeby się nie posklejały. Wyjmujemy je, osuszamy i rozkładamy na blacie obok siebie.
- Szpinak (najlepiej wcześniej go rozmrozić) podsmażamy na patelni. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Po 3-4 minutach zdejmujemy z ognia.
- Do szpinaku dodajemy ricottę. Dokładnie mieszamy.
- Rozkładamy równomiernie na płatach lasagne. Zwijamy je w ruloniki i każdy z nich kroimy na 3 równe części. Układamy obok siebie ciasno w naczyniu żaroodpornym tak, żeby nie wystawały.
Sos pomidorowy:
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku.
- Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone drobniutko pomidory. Smażymy ok. 3-4 minuty, aż powstanie pulpa. Dodajemy przecier, dolewamy troszkę wody i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Miksujemy blenderem na gładki sos.
- Sos wylewamy cały na ułożone ruloniki.
- Całość wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5-8 minut. Smacznego :)
2 komentarze
Wygląda bardzo zachęcająco. Lubię lasagne, ale w wersji z ricottą nie jadłam. Jak będę w domu to zrobię może coś podobnego, tym bardziej że mam mozzarellę :D
ten przepis już jakiś czas mam na swojej liście do zrobienia :) tylko ciągle co inne wskakuje :)