Rotolo ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą

A więc zaczynamy ricottować! Już zgromadziłam parę przepisów, którymi będę Was raczyć przez najbliższy czas, a w głowie już kolejne się szykują :> A, że ricotta to włoski serek to zacznijmy po włosku. Słyszeliście kiedyś o rotolo? Brzmi bardzo tajemniczo, ale tak naprawdę to tylko płaty lasagne z farszem zawinięte w ruloniki i zapieczone z sosem pomidorowym i sosem. Przy tej potrawie jest trochę więcej pracy, ale też więcej zabawy :> A akurat przygotowywanie makaronów to jedno z tych wdzięczniejszych zajęć w kuchni. Ja zdecydowałam się na tradycyjne połączenie ricotty i szpinaku i wyszło cudowne! Nie dość, że ciekawie się prezentuje to jeszcze smakuje wybornie. Polecam serdecznie :) Ja co prawda robiłam tylko jedna porcję, ale przepis podaje na standardowe naczynie żaroodporne ;)

Rotolo ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą

~ 9 płatów lasagne
~ 450 g szpinaku mrożonego
~ 250 g ricotty
~ sól, pieprz
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej
~ 1 kulka mozzarelli (125 g)

Platy lasagne gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie uważając, żeby się nie posklejały. Wyjmujemy je, osuszamy i rozkładamy na blacie obok siebie.
Szpinak (najlepiej wcześniej go odmrozić ;)) podsmażamy na patelni. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Po 3-4 minutach zdejmujemy z ognia i dodajemy ricottę. Dokładnie mieszamy, a następnie rozkładamy równomiernie na płatach lasagne. Zwijamy je w ruloniki i każdy z nich kroimy na 3 równe części. Układamy obok siebie ciasno w naczyniu żaroodpornym.

Sos pomidorowy:
~ 1 cebula  
~ 1 ząbek czosnku  
~ 2 pomidory  
~ 1 łyżka przecieru  
~ sól, pieprz  
~ oliwa 

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodajemy pokrojone drobniutko pomidory. Smażymy ok. 3-4 minuty, aż powstanie pulpa. Dodajemy przecier, dolewamy troszkę wody i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy blenderem na gładki sos. Wylewamy cały na ułożone ruloniki. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze 5-8 minut. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Rotolo ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą”

  • Wygląda bardzo zachęcająco. Lubię lasagne, ale w wersji z ricottą nie jadłam. Jak będę w domu to zrobię może coś podobnego, tym bardziej że mam mozzarellę :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *