fbpx

Sałatka z cukinii do słoików – najlepsza sałatka z cukinii na zimę

by Kucharka w baletkach

Sałatka z cukinii do słoików to naprawdę idealna i najlepsza sałatka z cukinii na zimę. Każdemu smakuje, każdy zawsze pyta o przepis i powinna znaleźć się w każdej spiżarni.

Jeśli chodzi o przetwory, to u nas zawsze królowały ogórki, na przykład ogórki krokodylki, i dżemy truskawkowe. Moja mama nie jest zbyt wielką fanką gotowania, a już sama pasteryzacja stu słoików zabiera dość sporo czasu ;) Jednak, odkąd spróbowałyśmy pierwszy raz cukinii do słoików na zimę, nie ma sezonu cukiniowego bez niej.

Sałatka z cukinii do słoików jest słodka, lekko ostra dzięki curry i bardzo uniwersalna. Na tyle uniwersalna, że pasuje do wszelkiego typu mięs i kotletów, więc przyda się na niejeden zimowy rodzinny obiad ;)

W pierwotnym przepisie były 3 szklanki cukru, ale w naszym odczuciu wychodziła zdecydowanie za słodka. Jednak, jeśli uznacie, że u Was taka ilość się sprawdzi, to spróbujcie zwiększyć ilość cukru. W każdej wersji będzie pysznie i każda pozwoli Wam na zatrzymanie lata w słoiku ;) Zapraszam :)

Sałatka z cukinii do słoików

(15 słoików po 350 ml)

  • 3 kg cukinii bez miąższu
  • 4 duże czerwone papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 duża główka czosnku
  • 1,5 płaskiej łyżki soli
  • 3 łyżki kurkumy (ew.curry)
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody

1.Z cukinii usuwamy miąższ za pomocą dużej łyżki. Kroimy ją w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki (moja mama w tym roku stwierdziła, że woli zrobić słupki i zrobiłyśmy wersję słupkową. Więc jeżeli wolicie inny kształt to nie ma problemu ;)).

2. Papryki kroimy w paseczki, a cebulę w pióra. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Dodajemy sprasowane ząbki czosnku. Wszystko mieszamy dokładnie.

3. Do garnka wlewamy ocet i wodę. Dosypujemy sól, kurkumę, gorczycę i cukier. Lekko podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i zalewamy warzywa.

4. Odstawiamy na 12 godzin pod przykryciem (nie martwcie się, że zalewa nie pokryje całkowicie warzyw, bo cukinia jeszcze puści sok i objętość płynu się zwiększy ;)).

5. Przekładamy warzywa do słoików, a następnie wlewamy pozostałą w misce zalewę, żeby słoiczki były pełne.

6. Pasteryzujemy po 5-6 minut i ostrożnie wyjmujemy (my zawsze układamy na grubszej ściereczce). Studzimy i chowamy (ale jeden słoik warto spróbować następnego dnia ;)

coś na dokładkę?

34 komentarze

yllla 24 lipca 2013 - 20:13

Ooo podoba mi sie ten przepis. Nie robiłam takiej sałatki w słoiki. Kiedyś wypróbowałam jakiś jeden przepis na sałatkę z cukini, ale mi nie posmakowała i już więcej do tematu nie podchodziłam :) ale ta wersja zdecydowanie mi się podob. Mam nadzieje, że Mama będzie miała nadmiar i się ze mną podzieli cukinią :)

Odpowiedz
Paulina 20 lipca 2021 - 15:17

Super przepis!Robiłam w zeszłym roku, robię i w tym😉😃

Odpowiedz
BabaLuca 25 lipca 2013 - 13:27

o świetny przepis – cukinia już obrodziła i trzeba słoiki napełniać

Odpowiedz
Anonimowy 8 sierpnia 2013 - 09:22

bardzo dobra sałatka wyszła i przepis też nie jest trudny

Odpowiedz
Anonimowy 26 lipca 2014 - 17:28

bardzo dobra sałatka i prosta, polecam:)

Odpowiedz
pięc gitar, dwa psy i My 26 sierpnia 2014 - 08:16

nie wiedząc co zrobić z nadmiarem cukinii sięgnełam w tamtym roku po ten przepis – efekt wszystkie słoiki puste – więc w tym roku powtórka – pyszna, bardzo delikatna, idealna na zimę ;)

Odpowiedz
Anonimowy 27 lipca 2015 - 16:14

właśnie ten przepis wybrałam, cukinia wyszła smakowita, rodzince smakuje, polecam ten przepis.

Odpowiedz
admin 17 sierpnia 2015 - 19:53

Super, cieszę się, że się przyjęła :*

Odpowiedz
Anonimowy 12 sierpnia 2015 - 08:07

Biore sie dzis za ten przepis;) niech ta pelna zdrowia cukinia gosci w naszym domku caaala dluga zime ;) mysle nawet o podwojeniu skladnikow tak apetycznie wyglada ten przepis

Odpowiedz
admin 17 sierpnia 2015 - 19:52

Ooo takie komenatrze miodem na moje serce. Jest przepyszna, można nawet potroić :D

Odpowiedz
Agnieszka J 28 października 2015 - 14:54

PYSZNA !!!! to za mało – REWELACJA – też za mało – po prostu brak słów by opisać to jak wszystkim smakuje – dziękuję

Odpowiedz
admin 28 października 2015 - 20:28

To ja dziękuję, takie komentarze uskrzydlają <3 Mega się cieszę i mam nadzieję, że starczy zapasów na całą zimę :D Smacznego :*

Odpowiedz
Unknown 12 lipca 2016 - 21:59

Jedną porcję cukinii zrobiłam według tego przepisu, do drugiej dodałam trochę chilli. Rewelacja! Mam cukinię na słodko i na ostro. Super smakuje jedna jak i druga:)

Odpowiedz
Anonimowy 15 lipca 2016 - 05:31

Można dac po łyżce oleju na wierzch słoika. ..

Odpowiedz
Anonimowy 28 lipca 2016 - 19:09

Sałatka rewelacja polecam palce lizać

Dałem sąsiadka spróbować odrazu chciała przepis
Dziękuję za super przepis

Odpowiedz
piegusek 25 sierpnia 2016 - 11:14

zrobiłam i to z podwójnej porcji…pięknie pachnie kurkumą :) dzięki za przepis :)

Odpowiedz
Krystyna 4 lipca 2018 - 13:04

Aż 3 łyżki kurkumy to nie za dużo ??? Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.

Odpowiedz
pinkyyy 4 lipca 2018 - 17:49

To naprawdę duża porcja, więc 3 łyżki kurkumy to nie za dużo ;) (tylko normalne łyżki, a nie bardzo czubate ;)). Jeżeli boi się Pani, że będzie za ostra polecam na pierwszy raz użyć curry zamiast kurkumy. Pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz
Karolina 15 lipca 2019 - 12:47

Czy warzywa w ciągu tych 12 h mają być w lodówce?

Odpowiedz
pinkyyy 15 lipca 2019 - 14:06

Niekoniecznie. My zawsze trzymamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej :-)

Odpowiedz
Paulina 20 lipca 2021 - 15:18

Super przepis!Robiłam w zeszłym roku, robię i w tym😉😃

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 21 lipca 2021 - 11:10

Ale super <3 Cieszę się, że nie tylko do naszego menu przetworowego ta sałatka się wpisała :D

Odpowiedz
Magdalenka 29 sierpnia 2019 - 15:06

Witam, czy konieczne jest trzymanie 12 godzin w zalewie, czy tak z 4 godz by wystarczyły?

Odpowiedz
pinkyyy 29 sierpnia 2019 - 19:26

Dzień dobry :-) W 4 godziny cukinia może nie puścić wystarczająco dużo soku przez co może nie być wystarczająco zalewy do nalania do słoików. Można spróbować, jeżeli Pani zobaczy, że cukinia puściła sporo soku powinno być ok :-)
Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Ela 7 sierpnia 2020 - 08:31

ta sałatka jest ok, ale meeegaaa słodka, dla mnie i dla rodziny i znajomych za słodka, po jednej łyżce nie chce się sięgać po kolejną bo mdli

Odpowiedz
pinkyyy 12 sierpnia 2020 - 13:13

Tą słodkość trzeba dopasować wedle gustu. Nam kiedyś taka wersja odpowiadała, ale odkąd zaczęliśmy ograniczać cukier, to też zmniejszamy jego ilość ją przygotowując. Polecam testować :)

Odpowiedz
Ewa 15 sierpnia 2020 - 07:47

Nie mam ręki do przetworów, ale ta sałatka wyszła mi idealna – nie jest ani mdła, ani zbyt octowa. Dzisiaj zabiorę się za kolejną porcję.

Odpowiedz
Violka 17 sierpnia 2020 - 06:56

Super, takiej sałatki mi jeszcze brakuje :)

Odpowiedz
BASIA 19 sierpnia 2020 - 18:47

Mi tej zalewy wyszło strasznie mało:((( musiałam dorobić porcje starczyło zaledwie a kilka słoików…musiałam dorobić drugą porcję nie wiem czy to teraz się nada do jedzenia wogole:(((

Odpowiedz
pinkyyy 20 sierpnia 2020 - 06:28

Oj, widocznie cukinia puściła za mało soku. Trudno wycelować z idealną ilością, bo cukinie się jednak różnią mięsistością :( Mam nadzieje, że mimo wszystko sałatka wyjdzie i będzie smaczna!

Odpowiedz
Justyna 26 sierpnia 2020 - 13:31

Pyszna sałatka, wersja z kurkuma bardziej mi smakuje niż ta z curry.

Odpowiedz
Ela 20 lipca 2021 - 08:45

Sałatka wyszła z tego przepisu pyszna, robiłam ją pierwszy raz w ubiegłym roku a teraz znów będę działać, cukinii wyrosło dużo, trzeba ją wykorzystać, aby cieszyć się jej smakiem później.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 21 lipca 2021 - 11:13

Zazdroszczę tej wyrośniętej cukinii, sama bym chętnie posadziła, gdybym miałam ogródek :D Ale cieszę się bardzo, że sałatka smakuje i że regularnie jest robiona <3

Odpowiedz
Agnieszka 23 lipca 2021 - 16:59

W ubiegłym roku zostałam babcią (młodą :-) )i stwierdziłam, że to najwyższy czas zacząć przyrządzać przetwory. Zrobiłam sałatki z różnych przepisów, ale ta jest zdecydowanie moim numerem 1. Mogę potwierdzić, że także u mnie jest urodzaj na cukinie. Czas kupić pozostałe składniki i zabrać się za robienie sałatki, zanim ślimaki zjedzą mi cukinie. Bardzo dziękuję za przepis :-)

Odpowiedz

Skomentuj

Close